Vilniaus universitete pagerbtos totalitarinių režimų aukos

Vilniaus universiteto Mažojoje auloje iškilmingai įteikti atminties diplomai. Tai – dalis iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“, vykdomos universitete nuo 2016 m. Šiuo projektu siekiama prisiminti ir pagerbti universiteto bendruomenės narius, studentus ir darbuotojus, kurie dėl permainingos Lietuvos istorijos, totalitarinių režimų veiksmų ar vietos žmonių kolaboravimo buvo pašalinti iš universiteto ir neteko galimybės baigti studijas bei įgyti išsilavinimą, tęsti mokslinius tyrimus, pedagoginę ar kitą su universitetu susijusią veiklą.

Šiemet atminties diplomais pagerbti 15 buvusių Vilniaus universiteto bendruomenės narių: Valentinas Ardžiūnas, Janina Baranowska / Baranauskaitė, Janina Borkowska / Borkovskaitė, Marija Biekšaitė, Vulfas Čarnockis, Algirdas Endriukaitis, Leonardas Gogelis, Samuelis Levinsonas, Dovydas Svirskis, prof. Antanas Žvironas, doc. Jokūbas Žirnauskas, Ester Klabinaitė, Judita Ščerbakovaitė, Ošeras Valdšteinas ir Izaokas Sadovas.

Ceremonijoje dalyvavo buvusių studentų ir universiteto darbuotojų vaikai, broliai, seserys ir kiti giminaičiai. Jie atsiėmė savo jau mirusių artimųjų diplomus. Savo diplomą pats atsiėmė tik Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Algirdas Endriukaitis. Renginyje taip pat apsilankė Lenkijos ir Izraelio nepaprastieji ir įgaliotieji ambasadoriai Lietuvoje Urszula Doroszewska ir Amiras Maimonas. Jie sveikino šią Vilniaus universiteto iniciatyvą ir dėkojo universitetui už studentų ir dėstytojų, lietuvių, žydų ir lenkų, sugrąžinimą į universiteto bendruomenę.

„Šiemet Lietuvai minint Valstybės atkūrimo šimtmetį, tegalime hipotetiškai svarstyti, kiek iš šių jaunuolių – pašalintų Vilniaus universiteto studentų – būtų išaugę naujų talentų, inovacijų kūrėjų, visuomenės lyderių ir dorų bei drąsių žmonių. Kiek ir kaip pašalinta profesūra būtų prisidėjusi prie valstybės, visuomenės ir mokslo pažangos“, – svarstė Vilniaus universiteto rektorius prof. Artūras Žukauskas.

Atminties diplomų komisijos pirmininkė, Istorijos fakulteto docentė dr. Jurgita Verbickienė projektą „Grįžtanti atmintis“ pavadino atsakingu siekiu pažinti ir pripažinti savo neretušuotą istoriją, tvirtu atviros bendruomenės kūrimo ir universiteto pažangos pamatu.

„Tai stiprus postūmis geriau pažinti ir įvertinti garsiausio Lietuvos universiteto istoriją, užpildyti ar net perrašyti kai kuriuos jos puslapius ir galimybė šiandienos universiteto bendruomenei atsigręžti į neretai skausmingai likimus apvertusią praeitį“, – kalbėjo J. Verbickienė.

Gegužės pradžioje, per rektoriaus vizitą Izraelyje, Tel Avive esančioje Lietuvos ambasadoje universiteto atminties diplomai bus įteikti buvusiai studentei Ester Klabinaitei ir buvusių studentų Juditos Ščerbakovaitės ir Ošero Valdšteino, taip pat jaunesniojo laboranto Izaoko Sadovo vaikams.

Kviečiame teikti užklausas atminties diplomui gauti. Jeigu žinote Vilniaus universiteto studento arba darbuotojo pašalinimo faktą, el. paštu info@memory.vu.lt atsiųskite laišką su teikiamo asmens duomenimis arba užpildykite anketą Vilniaus universiteto interneto svetainėje ir ją atsiųskite.

Projektą „Grįžtanti atmintis“ iš dalies finansuoja „Geros valios fondas“.

Parašykite komentarą