VVSK pradėjo valstybės tarnybos pertvarką, pritardama Diplomatinės tarnybos įstatymo projektui

Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) šiandien svarstė naujos redakcijos Diplomatinės tarnybos įstatymo projektą, kuris yra Vyriausybės parengtos valstybės tarnybos pertvarkos dalis.

Įstatymo projekte diplomatinės tarnybos teisinis reguliavimas, atsižvelgiant į jos ypatumus, iš Valstybės tarnybos įstatymo yra perkeliamas į Diplomatinės tarnybos įstatymą. Tokiu būdu yra išgryninama civilinė ir diplomatinė tarnybos.

Diplomatinės tarnybos įstatymas pildomas nuostatomis dėl diplomatų teisių ir pareigų, atsakomybės, darbo užmokesčio, socialinių ir kitų garantijų, taip pat kitų klausimų, kurie šiuo metu reguliuojami Valstybės tarnybos įstatyme.

Komitetas pasiūlė užpildyti Diplomatinės tarnybos įstatymo spragas dėl diplomatų kvalifikacijos tobulinimo: numatė, jog įgyvendinant užsienio reikalų ministro nustatytus valstybės tarnautojų kvalifikacijos kėlimo prioritetus ar institucijai/įstaigai nustatytus tikslus/uždavinius, diplomatui prireikus įgyti naujų žinių, diplomato kvalifikacijos tobulinimas finansuojamas valstybės lėšomis. Kitais atvejais dėl diplomato kvalifikacijos tobulinimo finansavimo turi būti vadovo ir diplomato susitarimas.

Įvertinęs diplomatinės tarnybos specifiką ir Vyriausybės parengtos valstybės tarnybos pertvarkos tikslus – skaidrinti ir padaryti aiškesnį valstybės tarnautojų darbo užmokestį, VVSK pasiūlė priedų (neįskaitant priedo už stažą valstybei ir apmokėjimą už viršvalandžius) ir priemokų lubas sumažinti nuo 70 iki 50 proc. diplomato pareiginės algos. Taip pat patikslino priemokų mokėjimo atvejus: numatyta mokėti už pavadavimą (kaip ir civiliams valstybės tarnautojams), už raštu pavestas papildomas užduotis bei kenksmingas darbo sąlygas. Taip pat komitetas pritarė, jog minėtų priemokų bendra suma negali viršyti 40 proc. pareiginės algos.

Parašykite komentarą