Aplinkos ministerija derybose dėl taikos sutarties pasigenda verslo atsakomybės

Vakar verslo organizacijos viešai išplatino žinią, kad Aplinkos ministerijai ir Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentui išsiųstas galutinis taikos sutarties dėl nesutvarkytų pakuočių atliekų projektas su aptartomis sąlygomis. Tačiau ministerija gavo du taikos sutarties projektus. Vieną atsiuntė Lietuvos pramonininkų konfederacija, kitą – Pakuočių tvarkymo organizacija, atstovaujanti daliai gamintojų ir importuotojų.

„Ministeriją pasiekia skirtingi verslui atstovaujančių derybinės grupės narių pasiūlymai. Todėl manome, kad pirmiausia pačioms verslo organizacijoms reikia tarpusavyje sutarti dėl galutinio taikos sutarties teksto ir aiškiai deleguoti jų pagrindinį atstovą konsultacijoms“, – sako aplinkos viceministras Dalius Krinickas.

Aplinkos ministerija laikosi susitarimo ir šiuo metu tobulina teisinę aplinką dėl gamintojų/importuotojų atsakomybės taikymo ir įgyvendinimo. Jau yra panaikintas dviprasmybes kėlęs dvigubas apmokestinimas už nesutvarkytas pakuočių atliekas.

Be to, ministerija yra parengusi ir pateikusi visuomenei ir atitinkamoms valstybės institucijoms derinti Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo projektą. Jis numato gamintojams ir importuotojams mažinti mokesčius už pakuočių atliekų tvarkymą.

Parengtas ir Pakuočių ir pakuočių atliekų tvarkymo įstatymo pakeitimo projektas. Juo siūloma išplėsti organizacijų kontrolės tarybų įgaliojimus. Valdant organizacijas galės dalyvauti ne tik jų steigėjai. Vyriausybė taip pat turės teisę deleguoti nepriklausomą atstovą į organizacijų kontrolės tarybą.

Parašykite komentarą