Luca Jahier išrinktas Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto pirmininku

Luca Jahier (Italija) išrinktas 32-uoju Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto (EESRK), ES institucijos, atstovaujančios organizuotai pilietinei visuomenei, pirmininku, kuris jai vadovaus ateinančius dvejus su puse metų. Naujų dviejų pirmininko pavaduotojų pareigas eis Milena Angelova (Bulgaria), atsakinga už biudžetą, ir Isabel Caño Aguilar (Ispanija), atsakinga už komunikaciją.

Savo kalboje, pasakytoje balandžio 18 d. EESRK plenarinėje sesijoje, kuri užbaigė Georges’o Dassiso pirmininkavimo laikotarpį, naujasis pirmininkas L. Jahier išdėstė keturis savo programos prioritetus, kuriuos sudaro: darnus vystymasis, taikos skatinimas, kultūros vaidmens stiprinimas ir Europos jaunimo vaidmens stiprinimas.

Gerai įvertindamas savo pirmtako G. Dassiso darbą sprendžiant tokius svarbius klausimus kaip migracija, socialinis ramstis ir Europos ateitis, L. Jahier sakė, jog norėtų toliau eiti šiuo keliu ir suteikti EESRK dar svarbesnį vaidmenį kovojant su nacionalistinėmis ir populistinėmis tendencijomis, kurios daugelyje valstybių narių stiprėja, taip pat sprendžiant mažėjančios erdvės pilietinei veiklai problemą.

Kitaip nei EESRK nariai, kurie renkami penkerių metų kadencijai, pirmininkas ir du pirmininko pavaduotojai renkami iš trijų grupių (Darbdavių, Darbuotojų ir Įvairių interesų grupė) rotacijos principu dvejų su puse metų kadencijai. Jie išrenkami paprasta balsų dauguma steigiamojoje sesijoje, kuri šia proga įvyko balandžio 18 d. Tai vadinama Komiteto sudėties atnaujinimu įpusėjus kadencijai. Išrinktasis pirmininkas išdėsto savo kadencijos darbo programą. Pirmininkas atsako už sklandžią Komiteto veiklą ir atstovauja EESRK santykiuose su kitomis institucijomis ir organais. Du pirmininko pavaduotojai renkami iš dviejų grupių, kurioms nepriklauso pirmininkas, ir yra atitinkamai atsakingi už komunikaciją ir biudžetą.

EESRK sudaro 350 narių, atstovaujančių visoms 28 ES valstybėms narėms. EESRK narius nacionalinių vyriausybių teikimu penkerių metų kadencijai skiria Europos Sąjungos Taryba. Paskirti nariai dirba nepriklausomai, atstovaudami visų ES piliečių interesams. Komiteto nariai nėra politikai, jie yra darbdaviai, profesinių sąjungų ir įvairių grupių, pavyzdžiui, ūkininkų, vartotojų ir aplinkos apsaugos organizacijų, socialinės ekonomikos, MVĮ, laisvųjų profesijų ir asociacijų, atstovaujančių neįgaliesiems, savanoriškos veiklos sektoriaus, lyčių lygybės srities, jaunimo, akademinės bendruomenės ir kt. atstovai.

Parašykite komentarą