Frakcija „Tvarka ir teisingumas“ naująją mokesčių reformą aptarė su profesoriumi Romu Lazutka

2018 m. balandžio 24 d. rytiniame pasitarime, Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ kvietimu lankėsi ekonomistas, profesorius Romas Lazutka. Frakcijos nariai inicijavo susitikimą su profesoriumi, norėdami labiau įsigilinti į klausimus, susijusius su naująja mokesčių reforma.

„Tvarkiečiai“ aktyviai domėjosi klausimais, susijusiais su socialinės atskirties mažinimu, pensijų reforma, švietimo, sveikatos socialinės apsaugos srityse bujojančiomis problemomis. R. Lazutka pasitarime pabrėžė, kad pristatyta reforma labiau orientuota į verslą, t.y. naudinga turtingiesiems. Tokie žinomo ekonomisto patikinimai papiktino frakcijos narius, kurie viešai ne kartą buvo girdėję iš Vyriausybės atstovų, kad reforma orientuota į skurdžiausių piliečių gyvenimo kokybės didinimą.

„Įsiklausę į žinomo ekonomisto pastabas, manau, supratome, kad valdantieji eilinį kartą mus mausto. Tokia nepamatuota pseudo mokesčių reforma gali atnešti ne teorinę naudą, bet realią žalą. Labai tikiuosi, kad kartu su frakcijos kolegomis įgyvendinsime profesoriaus siūlomus žingsnius kaip to išvengti.“, – susitikimo metu kalbėjo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas Vytautas Kamblevičius.

Frakcijos nariai pritarė profesoriaus dėstytiems argumentams dėl „Sodros“ „lubų“, kuomet jas įvedant laimėtų darbdavys, o darbuotojas būtų apkraunamas našta. Tvarkos ir teisingumo partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis, kalbėdamas apie Vyriausybės reformas, negailėjo kritikos: „Laukėme skatinančio pobūdžio reformos pristatymo, o ne tokios, kokia pristatyta. Profesoriaus argumentai dėl PVM reformos, nekilnojamojo turto mokesčio verslui, pelno mokesčio pokyčių sutampa ir su mūsų anksčiau viešai išreikšta pozicija“. Partijos pirmininkas išsakė nuomonę, kad valdantiesiems tereikėtų NPD prilyginti MMA, ir nebereikėtų jokių GPM pokyčių ir „Sodros“ įmokų „lubų“.

Kalbai pasisukus apie būsto mokesčio modelį, frakcijoje pasigirdo pagrįsti nuogąstavimai, kad siūlomas būsto mokesčio modelis skatins „teisėtą nusikalstamumą“. Žmonės antrą turtą dovanos artimiems žmonėms arba vaikams. Pasigirdo pesimistinės prognozės ir dėl nuomojamo būsto brangimo, kas gali skaudžiai atsiliepti studentams.

Frakcijos nariai džiaugėsi, kad profesoriaus R. Lazutkos nuomonė sutapo ir su frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ išreikšta pozicija. Susitikimo pabaigoje buvo sutarta, kad „tvarkiečiai“ atsižvelgs į R. Lazutkos pateiktus siūlymus ir mėgins užlopyti didžiausias spragas Vyriausybės siūlomoje reformoje.

Parašykite komentarą