Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdoma globos namų reforma didina sunkios negalios žmones prižiūrinčių šeimų skurdą ir atskirtį

Renginio tipas: Spaudos konferencija
Renginio data: Penktadienis, 2018 m. balandžio 27 d.
Renginio pradžia: 12:00
Renginio vieta: BNS konferencijų salėje

Penktadienį, balandžio 27 d., 12 val. naujienų agentūros BNS biure Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Viltis“ rengia spaudos konferenciją tema „Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vykdoma globos namų reforma didina sunkios negalios žmones prižiūrinčių šeimų skurdą ir atskirtį“.

Vykdydama socialinės globos įstaigų sistemos pertvarką Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) planuoja naujo tipo paslaugas, kurios bus skirtos tik šiuo metu globos namuose gyvenantiems žmonėms, tuo metu šeimose globojami neįgalieji jomis pasinaudoti beveik neturės galimybių. Tokiu būdų ir taip pažeidžiamos šeimos stumiamos į dar didesnį skurdą ir atskirtį. Dėl susidariusios padėties šeimos nariams, tėvams ir globėjams tenka rinktis tik iš vienos galimybės – stoti į laukimo eilę ir laukti paslaugų didelėje socialinės globos institucijoje, nors socialinės globos įstaigų reforma turėtų veikti atvirkščiai – t.y. sudaryti sąlygas žmonėms su negalia būti globojamiems šeimose ar artimoje aplinkoje.

Taip SADM vykdoma reforma pažeidžia Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartijos 26 straipsnyje įtvirtintą principą, kuriuo visos Europos Sąjungos mastu yra pripažįstama negalią turinčio žmogaus teisė naudotis priemonėmis, užtikrinančiomis jų nepriklausomumą, socialinį bei profesinį integravimą ir dalyvavimą bendruomenės gyvenime. Taip pat  Lietuvos valstybė neprisideda prie Europos Komisijos 2010 m. priimtos 2010-2020 m. Europos strategijos dėl negalios įgyvendinimo. Vienas iš pagrindinių  šios strategijos siekių yra skatinimas, kad valstybėse narėse būtų kuriamos ir plėtojamos bendruomenėje neįgaliesiems teikiamos paslaugos.

Spaudos konferencijoje dalyvaus:

Dana Migaliova – Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Viltis“ vadovė ;

Dainius Pūras – VU profesorius, vaikų ir paaugliu psichiatras, JT specialusis pranešėjas sveikatos klausimais;

Jonas Ruškus – Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto narys;

Dovilė Juodkaitė – Asociacijos Lietuvos neįgaliųjų forumas prezidentė.

BNS spaudos konferencijų salė įsikūrusi adresu Saltoniškių g. 9 B, Vilniuje, verslo centro „LINK” 5 aukšte. Įėjimas į verslo centrą yra iš kairės pastato pusės. Vizualias nuorodas, kaip atvykti į salę, rasite BNS kontaktuose adresu http://www.bns.lt/kontaktai.html

Maloniai kviečiame dalyvauti!

Parašykite komentarą