JAV Valstybės departamentas įteikė prestižinį apdovanojimą Lietuvoje studijuojančiai jazidei Zinai Salim Hassan Hamu

Gegužės 2 dieną JAV Valstybės departamente Vašingtone įteiktas prestižinis apdovanojimas „Emerging Young Leaders Award“ Zinai Salim Hassan Hamu, jaunai jazidei, šiuo metu studijuojančiai LCC tarptautiniame universitete Klaipėdoje. Šį apdovanojimą JAV Valstybės departamentas įteikia tik dešimčiai išskirtinių jaunų lyderių iš viso pasaulio. Apdovanojimu Valstybės departamentas pažymėjo ypatingas Zinos pastangas informuojant ir šviečiant pasaulį apie jazidų patiriamus siaubus po to kaip „Islamo valstybė“ užgrobė jų namus ir privertė juos ieškoti prieglobsčio pabėgėlių stovyklose. Pasakodama jazidų istorijas, kurios yra ir jos asmeninės patirtis, Zina pasitelkia spaudos fotografiją, sritį, kurioje ji planuoja siekti profesinės karjeros.

„Tai, ką ir kaip daro Zina siekiant skatinti toleranciją ir teigiamus pokyčius pasaulyje yra įstabu. Šiuo apdovanojimu Valstybės departamentas siekia atkreipti dėmesį į jaunus šiandienos lyderius ir sudėtingus jų darbus, reikalaujančius išskirtinių pastangų ir sugebėjimų. Zina Salim Hassan tikrai yra viena jų. Mes norime kad žmonės išgirstų jos šauksmą ir suprastų su kokiais iššūkiais susiduria žmonės Irake ir pabėgėlių stovyklose,“ pabrėžė JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall.  

2014 metais Zina, kuriai šiuo metu 22-eji, su savo šeima buvo priversta palikti gimtąjį Sindžaro miestą Irake kai jį užpuolė „Islamo valstybės“ kovotojai. Prieš atvykdama studijuoti anglų kalbą Lietuvoje, Zina dvejus metus gyveno pabėgėlių stovykloje. Pastaruosius trejus metus Zina pašventė pasakojimui apie jazidų patirtis pasitelkiant spaudos fotografiją. Savo nuotraukomis jaunoji fotografė pasakoja ne tik apie savo asmeninę patirtį pabėgėlių stovykloje, bet ir apie „Islamo valstybės“ vykdomus žmonių grobimus, jaunų jazidžių žudymus, kurių liudininke ji yra tapusi.

Glaudžiantis Khanke pabėgėlių stovykloje (Kurdistanas, Irakas) Zina prisijungė prie UNICEF organizacijos ir tapo ACTED programos savanore-vaikų globėja, bei Jungtinės Karalystės AMAR fondo savanore. 2015 Zina dalyvavo UNICEF finansuojamame projekte – mokė jazides mergaites fotografijos subtilybių. Būtent šio projekto metu Zina susižavėjo spaudos fotografiją ir nusprendė savo karjerą sieti su šia veikla. Zinos nuotraukos dalyvavo įvairiose parodose Irake, Italijoje, Prancūzijoje ir Lietuvoje.

LCC tarptautinis universitetas priėmė Ziną į LCC Artimųjų Rytų mokslo programą jai dar esant pabėgėlių stovykloje. Baigusi intensyvius anglų kalbos kursus LCC ji keltina tęsti studijas Kanadoje.

JAV Valstybės departamento apdovanojimas ir mainų programa „Emerging Young Leaders Award“ pagerbia jaunus žmonės iš viso pasaulio, kurie savo veikla prisideda prie teigiamų socialinių pokyčių. Pretendentus šiam apdovanojimui nominuoja JAV ambasados, o Valstybės departamentas kasmet atrenka tik dešimt jaunųjų lyderių, kuriems įteikiami šie prestižiniai apdovanojimai.

Parašykite komentarą