Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio kalba dėl Lietuvos kvietimo tapti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare

Gerbiamoji posėdžio pirmininke, gerbiamieji Seimo nariai, kolegos. Šiandien svarbi diena Lietuvai. Esame pakviesti tapti 36-ąja Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nare. Formalus sprendimas kaip tik šiuo metu yra priimtas. Mane informavo užsienio reikalų ministras, tai jau įvykęs faktas.

Gegužės pabaigoje bus pasirašyta stojimo sutartis. Labai norėtųsi, kad ilgai nedelsdami dar pavasario sesijoje galėtume ratifikuoti šį sprendimą. Tampame pažangias ekonomikas, modernias valstybes vienijančios organizacijos nare,.Tai organizacija, kurios ištakos siekia sunkius pokario laikus, kai Europos ekonomika buvo kone totaliai sunaikinta Antrajame pasauliniame kare. Įžvalgus Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorius Džordžas K. Maršalas (George C. Marshall) pasiūlė Europos atkūrimo planą, pavadintą jo vardu. Kiek vėliau atkurta EBPO organizacija buvo atsakinga už šio plano įgyvendinimą. Todėl Lietuvos narystė šioje organizacijoje turi stiprią simbolinę prasmę, nes Europos atkūrimas nėra visiškas be Baltijos valstybių atkūrimo ir jų įsitvirtinimo pasaulyje. Tai nuoseklios mūsų valstybės politikos vykdomų reformų įtvirtinimas nuo 1990 metų. Su naryste EBPO galime teigti, kad tapome visų svarbiausių pasaulio ir Europos organizacijų nare. Ar prieš 28 metus tuo būtume galėję patikėti? Šiuo metu EBPO yra visuotinai pripažinta ir didžiai vertinama organizacija, nustatanti pažangiausias pasaulyje ekonominės politikos, visuomenės valdymo rekomendacijas ir skatinanti jas įgyvendinti. Ji taip pat teikia rekomendacijas dėl globalių problemų sprendimo. Organizacijos credo: stipri, švari ir socialiai atsakinga ekonomika. Galėčiau po šia fraze pasirašyti. Nesubalansuotos, darnios ekonomikos, arba kitais žodžiais sakant, gerovės valstybės kūrimas yra mūsų Vyriausybės ir visų mūsų visuomenės siekis. Šalies pakvietimas į Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizaciją yra reikšmingas tarptautinis Lietuvos, kaip išsivysčiusios ekonomikos, pripažinimas. Jis kartu rodo Lietuvos valstybės brandą ir institucijų pajėgumus. Kas nors gali paklausti, kam mums to reikia? Be minėtos simbolinės reikšmės, Lietuvai narystė šioje organizacijoje atneš tiesioginės ir netiesioginės naudos.

Paminėsiu tiktai keletą svarbiausių dalykų.

Pirma. EBPO skatina ir padeda įgyvendinti valstybei būtinas struktūrines reformas pagal organizacijos nustatytus aukščiausius pasaulinius standartus. Šiuo metu tai mums ypač aktualu. Čia norėčiau paminėti, kad EBPO ekspertizė mums yra ir bus labai svarbi vykdant visa apimančią švietimo reformą, reformuojant inovacijų politiką, įgyvendinant mokesčių reformą, imantis efektyviausių veiksmų kovoje su korupcija, pertvarkant pagal EBPO korporatyvinio valdymo sistemą, valstybės įmonių valdymą, toliau gerinant verslo sąlygas.

Antra. EBPO suteiks visą prieigą prie pasaulinės ekspertizės, prie išsamiausios ir geriausios pasaulyje laikomos ekonominių statistinių duomenų bazės. Šie duomenys leis mums geriau įvertinti savo galimybes ir esamas silpnas vietas mūsų šalies valdyme.

Trečia. Padidins Lietuvos patrauklumą tiesioginėms užsienio investicijoms, nes narystė EBPO yra geriausias valstybės verslo aplinkos indikatorius potencialiems investuotojams.

Ketvirta. EBPO narystė turėtų prisidėti prie dar palankesnio mūsų valstybės skolinimosi reitingo nustatymo, dar labiau palengvins priėjimą prie tarptautinių finansinių rinkų, prisidės prie valstybės skolinimosi išlaidų mažinimo.

Penkta. Padidės Lietuvos įtaka tarptautinėje politikoje. EBPO ne tik skatina ekonomikos reformas, bet ir formuoja pasaulinę nuomonę, kaip turėtų būti reaguojama į globalius iššūkius.

Lietuvos dalyvavimas dar vienoje taikingoje pasaulinėje organizacijoje sustiprins mūsų nacionalinį saugumą, turėsime galimybę išsakyti savo nuomonę ir būti išgirsti mums aktualiais tarptautinės darbotvarkės klausimais.

Apie stojimo eigą, problemas buvau nuolat informuojamas. Kiekvieną mėnesį stojimo aktualijos, problemos, reikalingi sprendimai buvo aptariami Vyriausybės posėdžiuose ir pasitarimuose. Sėkmė buvo pasiekta kryptingai, koordinuotai ir aktyviai dirbant daugiau nei 30 Lietuvos institucijų, įskaitant visas ministerijas ir joms pavaldžias institucijas. Stojimo procese Lietuva parodė susitelkimą ir vieningą politinę valią. Kai kurie sprendimai buvo išskirtinai sudėtingi, todėl reikėjo visų politinių jėgų paramos. Įstatymų leidžiamoji, vykdomoji ir teismų valdžia bei pilietinės visuomenės atstovai dirbo ranka rankon įgyvendindami EBPO ekspertų rekomendacijas ir ieškodami geriausių sprendimų Lietuvai.

Lietuvos Respublikos Seimas atliko milžinišką darbą, kad Lietuvos teisinė bazė atitiktų EBPO rekomenduojamus standartus. Norėčiau padėkoti Seimo laikinajai pasirengimo narystei EBPO grupei už nuolatinį dėmesį stojimo klausimams bei paramą Vyriausybei. Prezidentės, Seimo ir Vyriausybės dėmesys ir parama narystei EBPO buvo svarbus signalas mūsų partneriams ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nariams ir šios organizacijos vadovams.

Pažymėtinas konstruktyvus ir geranoriškas bendradarbiavimas su EBPO sekretoriatu. Ekspertai atliko didžiulį darbą vertindami Lietuvos teisinę bazę ir praktiką 21 sektoriuje. Jų parengtos oficialios rekomendacijos, taip pat neformalūs patarimai buvo labai naudingi ir padėjo rasti geriausius sprendimus vykdant reformas ir sklandžiai baigiant stojimo procesą. Be šių pastangų Lietuvai tikrai nebūtų pavykę tapti greičiausiai ir efektyviausi stojimo procesą užbaigusia valstybe.

Noriu pasveikinti visus mus su šiuo reikšmingu pasiekimu. Taip pat padėkoti XVI Vyriausybės vadovui A. Butkevičiui, kurio Vyriausybė pradėjo šitą sudėtingą kelią į prestižinę organizaciją. Ačiū visiems.

Parašykite komentarą