Prezidentė Paryžiuje pasirašys Lietuvos stojimo į EBPO sutartį

Ketvirtadienis, gegužės 3 d. (Vilnius). Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) taryba šiandien tvirtina sprendimą dėl Lietuvos narystės šioje organizacijoje. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė EBPO generalinio sekretoriaus Angelo Gurria kvietimu, gegužės 31 d. Paryžiuje pasirašys Stojimo sutartį dėl Lietuvos prisijungimo prie EBPO konvencijos. Lietuva oficialiai taps 36-ąja stipriausias ir pažangiausias pasaulio ekonomikas vienijančios organizacijos nare.

Šių metų balandžio mėnesį Prezidentė galutinai užbaigė derybas dėl Lietuvos narystės EBPO, organizacijos tarybai pristačiusi Lietuvos pasiektą pažangą. Per 5 metus Lietuva sėkmingai įgyvendino visas narytei būtinas reformas, kurios jau dabar neša realią naudą valstybei ir jos žmonėms. Daugybė skaidrumą, valstybės ir žmonių gerovę skatinančių reformų šalyje įgyvendintos remiantis būtent EBPO rekomendacijomis.

Rengiantis narystei EBPO depolitizuotas valstybės įmonių valdymas, jų veikla tapo skaidresnė ir efektyvesnė. Dar labiau sustiprinta kova su korupcija – Prezidentės inicijuotomis Baudžiamojo kodekso pataisomis ypač sugriežtinta atsakomybė už korupcinio pobūdžio nusikaltimus, o baudos padidintos keleriopai. Stiprinimas žmonių socialinis saugumas, kuriama verslui palankesnė aplinka. EBPO Lietuvą vertina kaip vieną sparčiausiai narystės reikalavimus įgyvendinusių valstybių.

Prezidentės teigimu, narystė EBPO – visų Lietuvos žmonių pasiekimas. EBPO kelia itin aukštus reikalavimus savo narėms, todėl Lietuvos įgyvendintos reformos ir sklandžiai užbaigtos derybos rodo mūsų nueitą sėkmės kelią ir atveria naujas galimybes šaliai.

Narystė EBPO yra šalies pažangos ir patikimumo ženklas, kuris padės Lietuvai konkuruoti globalioje ekonomikoje. Tai – aukštesni ekonominiai ir finansiniai reitingai mūsų šaliai ir didesnis patrauklumas užsienio investuotojams. EBPO nuodugniai renka duomenis apie kiekvienos narės ekonominę, socialinę, švietimo, sveikatos sistemas, viešąjį sektorių ir teikia rekomendacijas. Todėl ateityje priimdama žmonės svarbiausius sprendimus Lietuva galės naudotis geriausių pasaulio ekspertų pagalba ir daugiau nei per 50 metų pažangiausių valstybių sukaupta patirtimi. EBPO yra laikoma neformaliu galingiausių pasaulio valstybių grupės G7 sekretoriatu, todėl tai – ir daugiau tarptautinės įtakos mūsų šaliai.

Prezidentei pasirašius Stojimo sutartį dėl Lietuvos prisijungimo prie EBPO konvencijos, ją dar turės ratifikuoti Seimas ir deponuoti Prancūzijos vyriausybė.

Parašykite komentarą