Vilniaus miesto Rotušėje gegužės 7–16 d. veikia italų fotografo, aviatoriaus ir verslininko RICCARDO AICHNER fotografijų paroda

Retrospektyvinė italų fotografo paroda tai tarsi sudėliota atvaizdų mozaika, talpinanti nemažą dalį pasaulio. Kad ir kur fotografuotų, R. Aichner žvilgsnis krypsta į gyvenimo momentus, kurie įamžinti nuotraukose virsta išraiškingomis vaizdinėmis metaforomis. Jos pasakoja apie autoriui svarbias temas: civilizacijos ir gamtos, žmogaus ir gyvūnų santykį, skirtingų pasaulio šalių žmonių darbą ir jų tarpusavio ryšius. Į visa tai fotografas žvelgia iš skirtingų perspektyvų, parodydamas ir įvairių pasaulio šalių bei jų kasdienio gyvenimo vizualų grožį ir atskleisdamas neišvengiamus žmogaus poelgių, jo santykio su aplinka prieštaravimus. Žmogus čia ir jautrus, mokantis užjausti bei branginantis gyvybę mūsų planetos gyventojas, ir pragmatiškas vartotojas ar savo gyvybinius poreikius tenkinantis „plėšrūnas“. Taigi fotografui šiuo atveju tenka ir menininko, ir humanistinės pasaulėžiūros keliautojo vaidmuo – savo įžvalgomis dalijasi fotografijos tyrėjas Tomas Pabedinskas.

Parodos kuratoriaus, Nacionalinės premijos laureato, fotomenininko Rimanto Dichavičiaus teigimu, jau pats pavadinimas tarsi įvardija ir išskaido visokeriopą žmogiškąja prigimtį – kūrėjo ir naikintojo, nuolatos kažko belaukiančio ir mylinčio. Nepaisant to, kad R. Aichner aktyviai veikia ir aviacijos pasaulyje, pilname sunkumų ir sudėtingų situacijų, fotomene jo, kaip menininko pozicija, neišnyksta – ji išlieka kaip nuolat budintis dvasinis kamertonas. Taigi paroda netikėtai drąsiu pavadinimu – tai didelė dovana, žiūrovui padedanti giliau suvokti mūsų Laiko dinamiškus, nenuspėjamus iššūkius.

Apie autorių:

1984 m. R. Aichner dirbo fotografu italų-amerikiečių ekspedicijoje, pirmą kartą perplaukusioje Ala upę Šiaurės Sumatroje (ekspediciją rėmė Nacionalinė geografijos draugija).

1985 m. Italijos leidykla F. Fabbri išleido R. Aichner fotografijų knygą „Sumatra: nuotykis ant tekančio vandens“ (it. Sumatra: l’avventura sulle acque che corrono).

1988–1989 m. fiksavo ir įamžino vieno svarbiausių Italijos plėtros projektų „Tana-Beles“ (Etiopijoje) momentus.

1992 m. surengė personalinę parodą „100 Fotografijų“ Milane (Italija), Jean Blanchaert galerijoje.

1998 m. Veronoje (Italija) surengė naujų darbų parodą „Įamžintos emocijos“. 

2013 m. dalyvavo vienoje didžiausių Italijos fotografijos parodų MIA FAIR (Milan Image Art Fair), kurioje pristatė nuotraukų ciklą „Kelionių fotografija kaip jausmas“.

Parodos autorius Riccardo Aichner savo darbus Vilniaus Rotušėje pristatys 2018 m. gegužės 15 d. 18 val. Vėliau darbai bus eksponuojami kitose sostinės meno galerijose.

Maloniai kviečiame apsilankyti ir linkime gražių akimirkų!

Parašykite komentarą