Vilniuje ir Kaune – pardavimų vadybininkų stygius. Kaip išmokti parduoti?

Didžiųjų miestų įmonėms nuolat ieškant pardavimų vadybininkų, darbo rinkos žinovai perspėja, kad jau nebeužtenka paskambinti potencialiam klientui ar žinoti prekės parametrus. Darbdaviams vis dažniau tenka investuoti į pardavimo vadybininkų kūrybiškumą tikintis, kad jie pirmiausiai sugebės sukurti ir parduoti emociją.

 

Lietuvos darbo biržos statistika rodo, kad labiausiai pardavimų vadybininkų trūksta Vilniaus ir Kauno apskrityse, nedaug nuo jų atsilieka ir Klaipėda. Daug laisvų darbo vietų pardavimo specialistams siūlo ir darbo skelbimų portalai.

„Didėjančios pajamos yra kiekvienos įmonės sėkmės rodiklis, tačiau to neįmanoma pasiekti netobulėjant. Todėl darbdaviai ne tik ieško trūkstamų pardavimo talentų, bet ir vis dažniau investuoja į jų įgūdžių tobulinimą, tuo pačiu išnaudodami galimybę gauti kompensaciją darbuotojų mokymams“, – teigė UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) Marketingo skyriaus vadovė Asta Slapšienė.

Daugiau nei 40 šalies įmonių jau pasinaudojo iki 4,5 tūkst. eurų siekiančia kompensacija darbuotojų mokymams, kuri teikiama pagal priemonę „Kompetencijų vaučeris“, finansuojamą Europos socialinio fondo lėšomis.

„Šią priemonę pasirinkusios įmonės savo darbuotojus siunčia į įvairius mokymus, nemažai investuoja būtent į pardavimo kompetencijos tobulinimą. Tai suprantama: jauni ir technologiškai labiau išprusę Y ir Z kartų žmonės į darbo rinką įneša vis naujų vėjų, tad pardavimų vadyba, kuri, beje, dažnai neįmanoma be tiesioginio kontakto, reikalauja specialaus psichologinio ir profesinio pasirengimo, siekiant prisitaikyti prie šiuolaikinių klientų poreikių“, – pastebėjo A. Slapšienė.

Pasak VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento vadovo Gyčio Morkūno, Lietuvos smulkusis ir vidutinis verslas išties vis labiau vertina gerus pardavimų įgūdžius kaip vieną iš efektyvių kelių užsitikrinti klientų ratą.

„Kita vertus, „Kompetencijų vaučerio“ mokymai aktualūs ne tik vadybininkams. Įmonės pačios gali pasirinkti, kokių mokymų joms reikia – užtenka pageidaujamus mokymus įtraukti į sąrašą. Ši priemonė aktuali ir regionuose veikiančioms smulkioms ir vidutinėms įmonėms, kurios negali sau leisti mokymų programų didmiesčiuose – jos mokymų tiekėją gali pasirinkti ir savo mieste“, – teigia G. Morkūnas.

Pasak pardavimų vadybos mokymus organizuojančių įmonių, šioje srityje vis dažniau naudojamas istorijų pasakojimas, arba vadinamasi storytelling, nes vis svarbesnė tampa kliento emocija.

„Kurį Vilnių labiau norėsite pamatyti: tą, kuris įkurtas strategiškai tinkamoje vietoje, ar tą, kurio vietą parinko patys dievai, atsiuntę kunigaikščiui Gediminui geležinio vilko sapną?“ – klausia Rolandas Paškevičius, televizijos, kino ir teatro režisierius, scenaristas, Socialinių mokslų kolegijos (SMK) Komunikacijos ir kūrybos katedros vedėjas, storytelling‘o ekspertas.

VšĮ „Lithuanian Psychologists Press“ organizuojamų „SST (angl. Succsessful selling to type): Sėkmingi pardavimai pagal tipus“ mokymų lektorius, psichologas Kęstutis Cvetkovas pabrėžia, kad sėkmingu pardavėju gali tapti kiekvienas, tačiau kelias į sėkmę – individualus.

„SST metodika kalba ne apie klientus ar pirkėjus, bet apie pardavimų srityje dirbančius žmones – kiekvienas jų turi nesąmoningą, intuityvų suvokimą, kaip teisingai parduoti. Siekiame, kad jie savyje tai atpažintų ir įgytų įgūdžių, kaip jau turimą gebėjimą tobulinti. Pardavimai visų pirma yra komunikacija, o šio socialinio įgūdžio išmokti gali kiekvienas“, – įsitikinęs jis.

Labai mažos, mažos ir vidutinės įmonės, pageidaujančios gauti iki 80 proc. siekiančią kompensaciją darbuotojų mokymams, turi pateikti paraišką „Invegai“. Bendrą mokymų teikėjų ir mokymų programų sąrašą galima rasti VšĮ „Versli Lietuva“ svetainėje.

Parašykite komentarą