Pratęstas laikinosios tyrimo komisijos dėl LRT skiriamų valstybės biudžeto lėšų naudojimo ir atskaitomybės darbo laikas

Seimas nusprendė iki rugsėjo 24 d. pratęsti Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijai (LRT) skiriamų valstybės biudžeto lėšų naudojimo ir atskaitomybės darbo laiką. Už tai numatantį sprendimą (nutarimo projektas Nr. XIIIP-2106) balsavo 64 Seimo nariai, prieš – 14, susilaikė 18 parlamentarų.

Seimo laikinajai tyrimo komisijai, sudarytai šių metų sausio 12 d., atlikti tyrimą bei pateikti išvadą parlamentui buvo pavesta iki birželio 1 d. Tačiau, kaip teigė komisijai vadovaujantis Seimo Pirmininko pavaduotojas Arvydas Nekrošius, veiklos pratęsimas yra reikalingas dėl to, kad ankstesnė LRT vadovybė sistemingai vengė bendradarbiauti su komisija ir vilkino dokumentų pateikimus. „Didžioji dauguma prašytų dokumentų buvo pateikta iš esmės praėjus beveik trims mėnesiams nuo komisijos veiklos pradžios. Deja, bet ir pateiktoje dalyje sakoma, kad kai kurių dokumentų nėra, pavyzdžiui, programų konkursų dokumentų, nors matome, kad buvo sudarytos sutartys. Šių dokumentų trūkumas aiškėja tyrimo eigoje, todėl prašysime naujos LRT vadovybės pateikti būtent tuos trūkstamus dokumentus“, – sakė komisijos vadovas A. Nekrošius. Be to, pasak jo, dėl didelės tyrimo apimties valstybės institucijoms reikalingas papildomas laikas atsakyti į komisijos pateikiamus arba atlikti prašytus tyrimus.

Seimo laikinoji tyrimo komisija, kurioje dirba 11 Seimo narių, įpareigota ištirti 12 klausimų, kaip antai: dėl racionalaus valstybės biudžeto lėšų naudojimo, palyginimo su nacionaliniams transliuotojams taikoma europine praktika, LRT veiklos atskaitingumo, viešumo garantijos, Vyriausybės 2003 m. nutarimo Nr. 1264 atitikties pasikeitusiam Viešųjų pirkimų įstatymui ir atitinkamiems ES teisės aktams, 2013–2017 metais Viešųjų pirkimų tarnybos teiktos pastabos dėl vykdytų viešųjų pirkimų, LRT valdomo turto nuomos ar kitokio naudojimo atitikties rinkos sąlygoms ir kt.

Parašykite komentarą