Ratifikuota pataisyta Europos Tarybos konvencija dėl bendros kino filmų gamybos

Seimas, atsižvelgdamas į Respublikos Prezidentė Dalios Grybauskaitės 2017 m. gruodžio 20 d. dekretą, ratifikavo 2017 m. sausio 30 d. Roterdame priimtą Europos Tarybos konvenciją dėl bendros kino filmų gamybos (pataisytą) su išlyga. Priimtame įstatyme Seimas pareiškė, kad Lietuvos Respublika pasilieka teisę nustatyti didžiausią įnašo į bendros gamybos išlaidas dalį, kuri gali skirtis nuo nustatytos šioje konvencijoje.

Konvencijos tikslas – remti tarptautinės bendros kino filmų gamybos plėtrą. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, įsigaliojus pataisytai konvencijai, Lietuvai bus sudarytos platesnės kino sektoriaus tarpvalstybinio bendradarbiavimo galimybės, nes naujose nuostatose nustatyta, kad nuo šiol Europos Tarybos fondo „Eurimages“, remiančio kūrybinių kinematografinių ir audiovizualinių darbų bendrą gamybą ir platinimą, lėšos yra prieinamos ne tik Europos Tarybai priklausančių šalių kino filmų gamintojams ir platintojams, bet ir kitų šalių (pvz., Izraelio, Kanados).

„Tikimasi, kad išaugs Lietuvos kino filmų gamintojų, dalyvaujančių didelio biudžeto bendros kino filmų gamybos projektuose, skaičius ir bus pasisemta vertingos profesinės patirties, nes konvencijos nuostatos sumažino bendragamintojų mažiausių galimų įnašų proporcijas (daugiašalės bendros filmo gamybos atveju – mažiausias galimas bendrojo gamintojo įnašas 5 proc., o didžiausias – 80 proc.; dvišalės bendros filmo gamybos atveju – mažiausias galimas bendrojo gamintojo įnašas – 10 proc., o didžiausias – 90 proc.)“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Be to, konvencijoje nustatyta lankstesnė dvipakopė oficialaus bendros gamybos statuso suteikimo procedūra: laikinajam oficialiai bendrai gaminamo filmo statusui gauti pakaks pateikti preliminarius dokumentus ir duomenis, o bendragamintojams, pateikus galutinius dokumentus ir duomenis, bus išduotas oficialiai bendrai gaminamo filmo statusas.

Už Įstatymą „Dėl Europos Tarybos konvencijos dėl bendros kino filmų gamybos (pataisytos) ratifikavimo“ (projektas Nr. XIIIP-1535(2) vieningai balsavo 81 Seimo narys.

Parašykite komentarą