VVSK pritarė įstatymo pakeitimams, kurie užtikrins skaidresnę ir sklandesnę savivaldybių veiklą

Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas (VVSK) pritarė patobulintam Vietos savivaldos įstatymo projektui. Komiteto inicijuoto projekto nuostatos suformuluotos komitetui įvertinus ir apibendrinus gyventojų, savivaldybių, valstybės institucijų ir Vyriausybės atstovų, kurie vykdo savivaldybių administracinę priežiūrą, pasiūlymus bei praktinius įstatymo įgyvendinimo iššūkius savivaldybėse.

Projektu siūloma aiškiau apibrėžti, kas yra laikoma savivaldybės tarybos opozicija ir mažuma. Taip pat siūloma patobulinti savivaldybės tarybos sudaromo Kontrolės komiteto, Etikos komisijos ir Antikorupcijos komisijos pirmininkų skyrimo reglamentavimą. Siūloma nustatyti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus savivaldybės tarybos sudaromų komitetų ir komisijų pirmininkams ir numatytas jų atleidimą iš pareigų, jei yra pažeidžiamas Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas.

Komitetas pasiūlė nustatyti, kad savivaldybės tarybos posėdyje priimant sprendimus balsai laikomi pasiskirstę po lygiai tada, kai balsų „už“ gauta tiek pat, kiek „prieš“ ir „susilaikiusių“ kartu sudėjus. Tai nustatyti svarbu, nes šiuo metu kai kurių savivaldybių tarybų veiklos reglamentuose sąvoka „balsai laikomi pasiskirstę tolygiai“ traktuojama skirtingai.

Komitetas taip pat pasiūlė kaip išimtinę savivaldybės tarybos kompetenciją nustatyti mero pareigas laikinai einančio savivaldybės tarybos nario darbo užmokesčio nustatymą. Be to, nustatyti, kad merui darbo užmokestis nemokamas, kai jam yra taikomos kardomosios priemonės, dėl kurių meras negali vykdyti mero įgaliojimų. Šis papildymas sudarytų teisines prielaidas visais atvejais užtikrinti darbo užmokesčio mokėjimą tam asmeniui, kuris faktiškai vykdo mero įgaliojimus. Siekiant lankstumo ir operatyvumo, siūloma nustatyti teisę mero pavaduotojui ar laikinai mero pareigas einančiam savivaldybės tarybos nariui, kai meras negali eiti pareigų, priimti sprendimus, susijusius su viešųjų įstaigų (kurių savininkė yra savivaldybė) ir su biudžetinių įstaigų, išskyrus seniūnijas – biudžetines įstaigas, vadovų darbo santykiais, išskyrus šių vadovų priėmimą į pareigas ir atleidimą iš jų.

Projektu taip pat siūloma nustatyti reikalavimą konkursą į laisvas seniūno pareigas skelbti ne vėliau kaip per 6 mėnesius nuo šių pareigų pareigybės įsteigimo ar atsilaisvinimo. Tai leis išvengiant šiuo metu praktikoje pasitaikančio savivaldybių delsimo skelbti konkursus.

VVSK pirmininkas Povilas Urbšys, pažymėjo, kad Vietos savivaldos įstatymo siūlomi pakeitimai užtikrins skaidresnę ir sklandesnę savivaldybių veiklą, ypač tose savivaldybėse, kuriose savivaldybės tarybos daugumai priklausančių narių ir tiesiogiai išrinkto mero politinės pažiūros skiriasi.

Parašykite komentarą