Premjeras: planuojamos struktūrinės reformos visiškai atitinka EK rekomendacijas

Europos Komisija (EK) trečiadienį tradiciškai paskelbė Lietuvai ir kitoms valstybėms narėms skirtas rekomendacijas dėl ekonomikos stiprinimo. Rekomendacijos Lietuvai apima veiksmus 2018-2019 m. mokesčių ir pensijų, švietimo, sveikatos ir socialinės apsaugos bei produktyvumo didinimo srityse.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis pažymi, kad Vyriausybės Seimui pateiktas šešių struktūrinių reformų paketas, kurios bus vykdomos mokesčių, pensijų, šešėlinės ekonomikos, švietimo, sveikatos apsaugos ir inovacijų srityse, būtent, ir atspindi šių rekomendacijų įgyvendinimo priemones.

„Vyriausybės planuojamos struktūrinės reformos visiškai atitinka Europos Komisijos pastebėtas rekomendacijas. Džiugu, kad tinkamai pasirinkome ir sumodeliavome pensijų, mokesčių pertvarkas, kurios atliepia tiek dabartinę situaciją, tiek ateities iššūkius. Tikimės, kad Europos Komisijos rekomendacijos taip pat bus svarbus rodiklis Seime palaikant šiuos įstatymų projektus“, – sako premjeras S. Skvernelis.

Vyriausybės parengtame reformų pakete numatyti sisteminiai pokyčiai,  kurie būtini siekiant išlaikyti konkurencingą darbo rinką, užtikrinti adekvatų ekonomikos augimui atlyginimų didėjimą ir orią pensiją. Tą patį savo rekomendacijos pabrėžia ir EK.

Primintina, kad Vyriausybės pasiūlytą šešių struktūrinių reformų paketą ir kaip  „žingsnį teisinga kryptimi“ įvertino ir misiją šią savaitę Lietuvoje baigę nepriklausomi Tarptautinio valiutos fondo atstovai. Reformų paketą sudaro 46 įstatymų pakeitimų projektai.

EK rekomendacijos

Siekiant pagerinti Lietuvos biudžeto galimybes imtis veiksmingesnės socialinės politikos bei didinti viešąsias investicijas, EK rekomenduoja gerinti mokestinių prievolių vykdymą ir plėsti mokesčių bazę įtraukiant šaltinius, kurie mažiau kenkia ekonomikos augimui. Nors nuo 2018 m. įsigaliojusi pensijų indeksavimo formulė turėtų užtikrinti pensijų sistemos fiskalinį tvarumą, tačiau Komisija rekomenduoja spręsti pensijų adekvatumo problemą, kuri Lietuvoje yra viena opiausių ES. Lietuvai rekomenduojama gerinti švietimo sistemos, įskaitant visą gyvenimą trunkantį mokymąsi, kokybę, efektyvumą bei atitiktį darbo rinkos poreikiams, toliau tobulinti mokesčių bei socialinių išmokų sistemą, kad ji geriau susidorotų su šiais iššūkiais. EK taip pat rekomenduoja gerinti sveikatos apsaugos sistemą daugiau dėmesio skiriant ligų prevencijai (taip pat ir vietos lygmeniu), gerinant gydymo prieinamumą bei kokybę ir skatinant ambulatorinį gydymą.

Mūsų šaliai rekomenduojama labiau skatinti produktyvumo augimą. Kaip pastebi EK,  pernai produktyvumas stipriai paaugo, o jį labiausiai paskatino privačių investicijų didėjimas, tačiau taip pat svarbu didinti viešųjų investicijų efektyvumą bei gerinti mokslinių tyrimų ir inovacijų politikos koordinavimą, siekiant geriau ir efektyviau naudoti viešąsias priemones, skatinančias mokslo ir verslo bendradarbiavimą šioje srityje.

Parašykite komentarą