Seimas patikslino Lietuvos ir Ukrainos sutartį dėl socialinės apsaugos

Seimas ratifikavo 2017 m. gruodžio 8 d. pasirašytą susitarimą dėl Lietuvos Respublikos ir Ukrainos sutarties dėl socialinės apsaugos pakeitimų ir papildymų. Susitarimu įtvirtinta galimybė perskaičiuoti pensijas visiems asmenims (pagal jų prašymą) – ir tiems, kuriems pensijos buvo paskirtos vadovaujantis anksčiau galiojusiu 1994 m. rugsėjo 27 d. Vilniuje pasirašytu susitarimu tarp Lietuvos Respublikos Vyriausybės ir Ukrainos Vyriausybės dėl bendradarbiavimo pensinio aprūpinimo srityje, ir tiems, kuriems pensija buvo paskirta vadovaujantis minėta sutartimi.

Susitarime nustatyta, kad kiekviena valstybė skiria ir moka pensijas už draudimo (darbo) stažą, įgytą pagal tos valstybės teisės aktus, o sovietinį stažą įskaito ir pensiją už šį stažą skiria tos šalies, kurios teritorijoje įgytas draudimo stažas yra ilgesnis, kompetentinga įstaiga. Jei draudimo stažo, įgyto šalių teritorijose, trukmė vienoda, sovietinį stažą įskaito tos šalies, kurioje asmuo buvo paskutinį kartą apdraustas, kompetentinga įstaiga. Toks sovietinio stažo įskaitymo principas yra numatytas dvišalėse sutartyse su Latvija, Estija ir Moldova.

„Tokiu būdu būtų užtikrintas socialinis teisingumas, kai už Lietuvoje įgytą socialinio draudimo stažą asmuo pensiją gaus pagal Lietuvos Respublikos įstatymus. Įvertinti besikreipiančiųjų skaičių ir lėšų poreikį perskaičiuotoms pensijoms mokėti nėra galimybės, nes susitarime numatyta, jog pensijos bus perskaičiuojamos asmens prašymu“, – pristatydamas projektą sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis.

Pasak ministro, Užsienio išmokų tarnyba 2018 metų kovo mėnesį į Ukrainą pensijas siuntė 227 Lietuvos Respublikos pensijų gavėjams, išmokėta suma apie 147 tūkst. eurų. Taip pat pensijas mokėjo 252 gavėjams, gyvenantiems Lietuvoje, turintiems ir lietuviško, ir ukrainietiško stažo. Ukrainos pensijų fondas 2018 metų kovo mėnesį į Lietuvą pensijas atsiuntė 318 Ukrainos pensijų gavėjams. Išmokėta suma – 40 tūkst. 706 eurai.

Įstatymas „Dėl Lietuvos Respublikos ir Ukrainos susitarimo dėl Lietuvos Respublikos ir Ukrainos sutarties dėl socialinės apsaugos pakeitimų ir papildymų ratifikavimo“ (projektas Nr. XIIIP-1885(2) priimtas vieningai už balsavus 90 Seimo narių.

Parašykite komentarą