Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkės L. Matkevičienės pranešimas: spaudos konferencija, skirta Pasaulinei dienai be tabako paminėti

2018 m. gegužės 28 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Kasmet, gegužės 31 dieną, Pasaulio sveikatos organizacija ir jos partneriai mini Pasaulinę dieną be tabako. Jos metu atkreipiamas visuomenės dėmesys į rūkymo žalą sveikatai ir kitas su tabako ir tabako gaminių vartojimu susijusias rizikas, taip pat siekiama pabrėžti tabako ir tabako gaminių vartojimo sukeliamas sveikatos problemas.

2018 metų Pasaulinės dienos be tabako tema – „Tabakas ir širdies ligos“. Daugiausia dėmesio bus skiriama tabako vartojimo sukeliamam poveikiui žmonių širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Tabako gaminių vartojimas yra labai svarbus veiksnys, sukeliantis periferinių kraujagyslių ir širdies ligas, insulto riziką. Nepaisant to, kad tabako ir tabako gaminių vartojimo sukeliama žala širdžiai ir kraujagyslių sistemai yra gerai žinoma, sprendimų, kaip sumažinti mirčių skaičių – labai trūksta.

Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena iš dažniausiai pasitaikančių mirties priežasčių pasaulyje, o tabako vartojimas ir tabako dūmų poveikis sukelia apie 12 proc. mirčių dėl širdies ligų. Be to, tabako vartojimas yra antra pagrindinė priežastis, po kraujospūdžio, sukelianti širdies ir kraujagyslių ligas.

Pasaulinė tabako „epidemija“ kasmet pražudo daugiau kaip 7 milijonus žmonių, iš kurių beveik 900 tūkst. yra nerūkantieji, mirę dėl pasyvaus rūkymo. Maždaug 80 proc., t.y. daugiau nei 1 milijardas rūkančiųjų gyvena besivystančiose šalyse, kuriose tabako sukeliamos širdies ligos ir mirčių našta valstybei be galo sunki dėl ekonominių bei demografinių priežasčių.

Minint Pasaulinę dieną be tabako, siekiama ir visuomenės įsitraukimo, nes ne vien valdžios institucijos ir įstaigos yra atsakingos už veiksmingą tabako kontrolės ir prevencijos įgyvendinimą, bet ir kiekvienas pilietis gali prisidėti prie pasaulio be tabako kūrimo, atsisakant žalingo įpročio ar ieškant pagalbos, metant rūkyti.

Minint šią dieną Lietuvoje, Seimo Priklausomybių prevencijos komisija kartu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentu (toliau – Departamentas) 2018 m. gegužės 31 d. 9 val. Seimo spaudos konferencijų salėje rengia spaudos konferenciją – „Tabakas ir širdies ligos“.

Spaudos konferencijoje bus pristatomas Departamento sukurtas vaizdo filmas, skirtas viešinti interneto svetainei www.nerukysiu.lt,  kuri motyvuoja nerūkyti, o rūkančius asmenis atsisakyti šio žalingo įpročio.

Spaudos konferencijoje dalyvaus: Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Gražina Belian, Pasaulio sveikatos organizacijos atstovybės Lietuvoje vadovė Ingrida Zurlytė.

Komisijos pirmininkė Laimutė Matkevičienė, tel. (8 5) 239 6684

Parengė

Komisijų sekretoriato patarėja                                                                                    

Erika Mikalajūnienė, tel. (8 5) 239 6815, e. p. erika.mikalajuniene@lrs.lt

 

Parašykite komentarą