Seimas po svarstymo pritarė siūlymui didinti užstatą kandidatams į savivaldą, jei jų einamos pareigos nesuderinamos su savivaldybės tarybos nario pareigomis

Seimas po svarstymo pritarė Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 39 straipsnio pataisai (projektas Nr. XIIP-2750(2), kuria siūloma didinti užstatą kai kuriems kandidatams.

Siūloma nustatyti, kad jeigu partijos ar rinkimų komiteto keliamame kandidatų sąraše yra įrašyti kandidatai, einantys pareigas, nesuderinamas su savivaldybės tarybos nario pareigomis, rinkimų užstatas už kiekvieną tokį kandidatą – penkių vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio (VMDU) dydžio (šiuo metu galiojančiame įstatyme – 2 VMDU dydžio). Šis užstatas (už kiekvieną kandidatą nustatant atskirai) grąžinamas jį sumokėjusiai partijai, rinkimų komitetui ar kandidatui, jeigu rinkimų užstatas tampa grąžintinu pagal šio straipsnio 5 dalyje nustatytus reikalavimus, bet kandidatas nebuvo išrinktas, taip pat jeigu kandidatas buvo išrinktas arba buvo pripažintas išrinktu ir atsisakė pareigų, nesuderinamų su savivaldybės tarybos nario pareigomis, šio įstatymo 91 straipsnio 2 dalyje nustatyta tvarka.

Jei minėti kandidatai yra išrenkami ir atsisako tarybos nario mandato iki pirmo tarybos posėdžio, užstatas nėra grąžinamas.

„Ką rodo statistika? 23–25 proc. išrinktų tarybos narių atsisako pareigų. Kas gi įrašoma į sąrašą? Įrašomi seniūnai, įrašomi savivaldybių administracijos įmonių vadovai, kurių pareigos nesuderinamos su tomis pareigomis. Todėl ir yra šis siūlymas, kuris buvo užregistruotas dar 2015 metais. Tegul melas kainuoja brangiau“, – sakė projekto iniciatorė Seimo Pirmininko pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė.

Projektui po svarstymo pritarė 69, prieš balsavo du, susilaikė 29 Seimo nariai.

Parašykite komentarą