Ekonomikos komitetas pritarė patobulintam Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektui

Seimo Ekonomikos komitetas gegužės 30 d. posėdyje pritarė komiteto patobulintam Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategijos projektui (NENS). Tobulindamas projektą, komitetas ypatingą dėmesį skyrė elektros energetikos sistemos saugumo užtikrinimo iki prisijungimo prie Europos elektros energetikos sistemos klausimui.

Siekiant užtikrinti tiekimo saugumą, siekiama, kad gamtinių dujų perdavimo sistema būtų sujungta su ES dujų perdavimo sistema per Lenkiją, o suskystintų gamtinių dujų terminalas Klaipėdoje toliau užtikrintų alternatyvų ir konkurencingą dujų tiekimą.

Be to, vystantis technologijoms ir energijos iš AEI gamintojams konkuruojant rinkoje, tikimasi, kad 2050 m. elektros energija iš atsinaujinančių energijos išteklių taps pagrindine bendrajame šalies elektros energijos suvartojimo balanse ir visa šalyje suvartojama elektra bus pagaminta Lietuvoje.

NENS siekiama, kad Lietuva taptų informacinių technologijų sprendimų energetikai, biomasės ir biokuro technologijų, saulės ir vėjo energetikos technologijų, geotermijos technologijų, energetikos rinkos, elektros sistemos veikimo pokyčių, naujų elektros sistemos valdymo metodų kūrimo ir energetikos projektų įgyvendinimo centru, taip pat būtų kuriamos gerai apmokamos darbo vietos ir didinamas didelę pridėtinę vertę turintis energetikos technologijų eksportas.

Seimui patvirtinus NENS, bus sudarytos sąlygos, kad Lietuvos energetika valstybei ir vartotojui kurtų pridėtinę vertę, būtų pažangi, patikimai aprūpinanti netaršia energija už konkurencingą kainą, užtikrinanti Lietuvos valstybės, jos piliečių ir verslo poreikius.

Parašykite komentarą