IT karjeros tramplinas: atėjo mokytis, o gavo darbą

Karjera informacinių technologijų (IT) srityje vilioja daugybę lietuvių, tačiau nuo ko pradėti, jei esi tik patirties neturintis studentas ar visai kitos srities specialistas? Trisdešimt ambicingų lietuvių pernai nusprendė išmėginti naują avantiūrą, mokymų programą „Telia“ IT akademija“, o šiandien daugiau nei pusė jų jau dirba IT srityje.

Sigita Mocevičė du dešimtmečius dirbo prekybos srityje, bet prieš pusantrų metų nusprendė keisti profesiją ir dar tuomet ėmėsi savarankiškai mokytis programavimo. Sužinojusi apie „Telia“ IT akademiją“ ji dvejojo, ar turi šansų, tačiau galiausiai ne tik įstojo į mokymus, bet juos baigusi buvo pirmu numeriu pakviesta dirbti „Telia“.

„Šiuo metu matau tokį savo kelią, kad mažiausiai 10–15 metų dirbsiu IT srityje. Didžiuojuosi savimi, kad nesustoju vietoje, judu į priekį ir nenoriu jaustis komfortiškai, o siekiu kažko daugiau, kažko kitokio“, – sako S. Mocevičė.

Pardavėjo darbo ragavęs studentas Domantas Mincė, dabar jau dirbantis „Telia“, šią mokymų programą vadina eksterno kursais, kurie išsyk suteikia visas reikiamas žinias ir padeda natūraliai įsilieti į darbinę aplinką. „Universitetuose gauname daug žinių, tačiau ne visos jos būna reikalingos dirbant, arba nežinome, kaip jas panaudoti praktiškai. Šiuose mokymuose daug patirties sukaupę dėstytojai, ilgamečiai „Telia“ darbuotojai, pateikė koncentruotas žinias, kurias galėjome taikyti iškart, atlikdami praktines užduotis, o vėliau – ir stažuodamiesi“, – teigia D. Mincė.

Specialistus augina patys

Pusmetį trukusią „Telia“ IT akademiją“ užbaigė 20 dalyvių, iš kurių net 17 gavo ne tik tai liudijančius sertifikatus, bet ir geidžiamiausiu darbdaviu pernai pripažintos „Telia“ darbo pasiūlymą.

„Pernai startavę ir dabar, po šešių mėnesių, pasibaigę mokymai viršijo visus lūkesčius. Mūsų užsibrėžti tikslai buvo gerokai kuklesni, tačiau dalyvių motyvacija ir energija juos privertė pakoreguoti. Šie mokymai tik dar kartą patvirtino, kad sėkmingai pradėti karjerą IT gali bet kas – tiek jaunimas, studentai, tiek pokyčių ištroškę kitų sričių specialistai. Svarbiausia turėti noro, motyvacijos, tuomet visa kita ranka pasiekiama“, – sako Justas Brazauskas, SAP kompetencijų ugdymo vadovas.

Pirmoji „Telia“ IT akademija“ buvo skirta jauniesiems specialistams, savo ateitį siejantiems su IT paslaugų valdymu arba verslo taikomųjų programų sritimi. J. Brazauskas vadovavo studentams, kurie siekė įgyti žinių ir įgūdžių dirbant su kompanijos SAP verslo taikomosiomis programomis.

„Šiuo metu mums itin aktualios darbo su SAP programomis kompetencijos, šis padalinys įmonėje auga itin sparčiai. Specialistų rasti nėra lengva, kadangi universitetai būtent SAP kursus dar tik pradeda ruošti, todėl šios akademijos vienas iš tikslų ir buvo užauginti tokių specialistų, kurie galėtų dirbti su SAP produktais. Jau įsibėgėjo ir antroji „Telia“ IT akademija“, joje taip pat yra SAP sistemų administravimo kryptis, tokius mokymus numatome tęsti ir ateityje“, – patikina J. Brazauskas.

Svarbiausia – noras ir entuziazmas

IT paslaugų valdymo krypties mokymams buvo atrinkta 10 dalyvių, iš jų „Telia“ vylėsi įdarbinti bent vieną, tačiau vietos atsirado net keturiems. Programos kuratorė, „Telia“ „Unix“ paslaugų valdymo padalinio vadovė Lina Strelkauskienė antrina savo kolegai, kad IT srityje svarbiausia turėti noro, būti smalsiems ir, kadangi darbas vyksta komandose, bendrauti vieniems su kitais.

 „Viena iš svarbiausių užduočių buvo įkalbinti kolegas tapti lektoriais, mentoriais, ir ji nebuvo lengva – IT specialistai nėra linkę lipti ant scenos, kalbėti auditorijoms. Jiems atrodė, kad dirbdami tiesioginį darbą jis sukurs daugiau vertės įmonei nei mokydami studentus. Visgi pasikalbėjus po paskaitų visi iki vieno dėstytojai džiaugėsi savo sprendimu, paskaitų metu jie gavo įkvėpimo, geros nuotaikos ir netgi sulaukė išties taiklių techninių klausimų“, – prisimena L. Strelkauskienė.

Šiuo metu Vilniuje ir Šiauliuose vyksta antrieji mokymai, kuriuose SAP sistemų administravimo, IT monitoringo ir IT pagalbos žinių bei įgūdžių semiasi 26 dalyviai. Šiuose kursuose geriausiai pasirodžiusiųjų taip pat laukia galimybė įsidarbinti didžiausioje telekomunikacijų bendrovėje Lietuvoje.

Parašykite komentarą