Registrų centro sistemų gedimai paralyžiuoja NT sandorių tvirtinimą, teigia Notarų rūmai

Dėl valstybinės įmonės „Registrų centras“ palaikomos informacinės sistemos gedimų notarai negali atlikti dalies savo pareigų ir teikti paslaugas klientams, konstatuoja Lietuvos notarų rūmai. 

„Per pastarąsias dienas situacija dėl Registrų centro palaikomos Nekilnojamojo turto sandorių viešosios elektroninės paslaugos (NETSVEP) gedimų pasidarė netoleruotina. Notarai ištisomis dienomis negali rengti ir tvirtinti nekilnojamojo turto sandorių, o Registrų centras nereaguoja nei į individualius notarų, nei į oficialius Notarų rūmų paklausimus. Kviečiame Susisiekimo ministeriją, kuriai pavaldus Registrų centras, atkreipti dėmesį į susidariusią padėtį”, – sakė Lietuvos notarų rūmų prezidentas, Klaipėdos notaras Marius Stračkaitis.

Prieš dvi savaites  prasidėję NETSVEP trumpalaikiai sutrikimai peraugo į ilgalaikius, po kelias valandas trunkančius sistemos gedimus, dėl kurių neįmanoma planuoti klientų apsilankymo laiko, sutarčių parengimo terminų ir tvirtinimo.

Anot M. Stračkaičio, Registrų centro vadovybė raginama atkreipti dėmesį į netoleruotiną situaciją, dėl kurios didelių nepatogumų patiria šalies gyventojai.

Nuo 2009 metų eksploatuojama Nekilnojamojo turto sandorių viešoji elektroninė sistema yra svarbus notaro darbo įrankis, kadangi joje automatizuotai parengiamos bei patvirtinamos nekilnojamojo turto perleidimo sutartys bei patvirtinami su nekilnojamuoju turtu susiję paveldėjimo teisės liudijimai.

Parašykite komentarą