Energetikos komisija domėjosi Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizavimo su KET naujienomis

Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus M. Banio nuotraukos

Seimo Energetikos komisija birželio 4 dieną surengė išvažiuojamąjį posėdį, kurio metu lankėsi Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ valdymo centre.

Komisijos nariai susipažino su dabartinio sistemos valdymo centro darbu bei nauju sistemos valdymo ir duomenų centro saugos projektu. Kaip žinia, šiuo metu eksploatuojamas sistemų valdymo centras ne visiškai atitinka fizinės bei informacinės saugos reikalavimus, todėl reikalinga įkurti naują modernų centrą, užtikrinant patikimą ir efektyvų sistemų darbą bei siekiant išvengti galimo veiklos sutrikimo.

Komisijos išvažiuojamojo posėdyje daugiausiai dėmesio buvo skirta būsimai Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijai su Kontinentinės Europos tinklais (KET), kuri užtikrins energetinę nepriklausomybę nuo mūsų kaimynų iš Rytų. Reali sinchronizacijos data – 2025 m., tačiau, kaip atkreipė dėmesį komisijos nariai, Baltijos šalių ir Lenkijos bendras sutarimas, kaip techniškai įgyvendinti projektą, dar nesurastas.

AB „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius informavo, kad šiuo metu atliekamos dvi papildomos studijos – dinaminio stabilumo ir dažnio stabilumo, kuriose vertinama Baltijos šalių sinchroninio sujungimo su KET įtaka dinaminiam stabilumui ir dažnio stabilumo palaikymo kaštai Baltijos šalims. Tikimasi, kad jos atsakys į visus klausimus ir iki birželio 28-osios, kai numatoma pasirašyti 4 šalių vadovų ir Europos Komisijos politinį susitarimą, tikimasi bus susitarta ir dėl techninio sprendimo.

Energetikos komisijos pirmininkas Virgilijus Poderys liepos mėnesio pradžioje planuoja surengti komisijos posėdį, kuriame dinaminio stabilumo ir dažnio stabilumo studijos būtų pristatytos ir išsamiau panagrinėtos.

Parašykite komentarą