Inovacijos turi tapti svarbiu politikių ginklu, įsitikinusi buvusi Naujosios Zelandijos Ministrė Pirmininkė

Seime vykstančiame pasauliniame Moterų politikos lyderių suvažiavime ypatingas dėmesys skirtas inovacijoms moterų gyvenime. Pranešimą tema „Inovacijos – įtraukties veiksnys“ skaičiusi buvusi Naujosios Zelandijos Ministrė Pirmininkė Helen Klark (Helen Clark) pažymėjo, kad siekiant daugiau moterų įtraukti į politiką bei didinti jų įtaką politiniame gyvenime itin svarbiomis tampa moderniosios technologijos: „Dabar galime ne tik sumokėti už komunalines paslaugas, bet ir vykdyti politines kampanijas telefonu. Praeityje reikėdavo susitikti su žmonėmis asmeniškai, vaikščioti į susitikimus, platinti skrajutes. Nors šie dalykai iki šiol vis dar svarbūs, tačiau naudojantis naujausiais technologiniais pasiekimais žmones galima kitais būdais kviesti dalyvauti politiniame gyvenime.“

Pasak H. Klark, Naujojoje Zelandijoje iki 2009 m. socialinių tinklų vaidmuo buvo dar labai ribotas – Twitter, Facebook praktiškai nebuvo naudojami politinėje komunikacijoje. Šiuo metu padėtis iš esmės pasikeitusi. „Jei politinis lyderis nenaudoja tokių priemonių kaip socialiniai tinklai, jis iškrenta iš žaidimo“, – sakė buvusi Naujosios Zelandijos Ministrė Pirmininkė. Jos nuomone, dabar atsiranda daugybė galimybių pasiekti daugybę žmonių greičiau nei anksčiau. Taip pat politikams nebereikia įtikinėti žiniasklaidos priemonių rašyti apie juos ar kalbinti juos. Socialiniai tinklai suteikia galimybę politikams patiems informuoti visuomenę apie save tiesiogiai.

„Be suteikiamų pranašumų yra ir trūkumų, – pastebi H. Klark. – Moterys politikoje kartais yra išjuokiamos. Moteriai įsitraukus į politiką pasireiškia tam tikras žodinis smurtas, kritika. Tai jaučiama ir socialiniuose tinkluose. Žmonės neretai vykdo „trolių“ funkciją – kritikuoja viską, ką jūs rašote.“

Patyrusi politikė ragina nebijoti su tokiais „kritikais“ drąsiai kovoti naudojantis funkcijomis „blokuoti“ ar „išmesti iš draugų, sekėjų“.

Buvusi Naujosios Zelandijos Ministrė Pirmininkė taip pat įvardijo dar vieną naują pavojų – manipuliavimą visuomenės nuomone, keičiant ją politinių kampanijų metu skleidžiant melagingas žinias. Socialinių tinklų platformos, pasak H. Klark, į tai reaguoja labai lėtai ir ne visai efektyviai.

Apibendrindama savo kalbą buvusi Naujosios Zelandijos premjerė teigė esanti įsitikinusi, kad naujųjų technologijų naudojimas gali iš esmės pakeisti moterų dalyvavimą politikoje, nes moterys yra linkusios bendrauti ir tam reikėtų išnaudoti socialinius tinklus, paverčiant tai savo stiprybe.

Parašykite komentarą