Nepriklausomo šilumos gamintojo jėgainės gedimas: kokiais atvejais teks padengti šilumos tiekėjo balansavimo sąnaudas?

Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK), išnagrinėjusi AB „Klaipėdos energija“ ir nepriklausomo šilumos gamintojo UAB „Fortum Klaipėda“ ginčą, pripažino, kad šilumos tiekėjas teisėtai ir pagrįstai reikalauja atlyginti balansavimo sąnaudas, kurias patyrė laikinai sugedus nepriklausomo šilumos gamintojo jėgainei – į tinklą nebuvo patiektas planuotas šilumos kiekis.

VKEKK pateiktame prašyme AB „Klaipėdos energija“ nurodė, kad 2017 m. lapkričio mėn. keletą kartų buvo stabdomas UAB „Fortum Klaipėda“ jėgainės darbas, dėl ko į Klaipėdos centralizuotą šilumos tinklą nebuvo pateiktas šilumos supirkimo aukcione suderintas šilumos kiekis – trūkstamą šilumos kiekį šilumos tiekėjas pagamino savo įrenginiais. Tačiau dėl planuoto iš nepriklausomo šilumos gamintojo supirkti šilumos kiekio, kuris nebuvo patiektas, šilumos tiekėjas patyrė papildomas balansavimo sąnaudas. UAB „Fortum Klaipėda“ nesutinka atlyginti šių sąnaudų, motyvuodama tuo, kad nepriklausomas šilumos gamintojas turi teisę apriboti ar nutraukti šilumos pardavimą avarijų šilumos gamybos sistemoje atveju.

VKEKK, atsižvelgdama į Energetikos inspekcijos prie Energetikos ministerijos pateiktą išvadą – UAB „Fortum Klaipėda“ šilumos gamybos jėgainėje 2017 m. lapkričio mėn. įvykę gedimai nepriskirtini prie avarijų šilumos įrenginiuose, bei įvertindama visas kitas aplinkybes, įpareigojo nepriklausomą šilumos gamintoją atlyginti šilumos tiekėjui realiai patirtas balansavimo išlaidas.

Parašykite komentarą