Treneriai susipažino su futbolo skautingo praktika

Birželio 7-ąją Kaune, LSU auditorijoje pirmąkart surengtas seminaras tema „Skautingo principai, pradmenys, metodai ir naujausios tendencijos Europoje“.

70 trenerių klausėsi patyrusio futbolo skauto Michaelio Provazniko paskaitos, kurios metu lektorius atskleidė, kuria yra šio darbo specifika, reikalavimai ir iššūkiai. Paskutiniu metu M. Provaznikas dirbo Vokietijos Bundeslygos senbūvio Frankfurto „Eintracht“ klube.

5 valandų trukmės seminarą sudarė teorinė ir praktinė dalys. Pastarojoje lektorius pateikė video užduotis treneriams, kurie dalyvauja „Trenerių talentų“ programoje ir įvertino jų sugebėjimus pažvelgti į žaidybines situacijas skauto akimis.

„Turėjome puikų renginį žaidėjų atrankos tematika, orientuotą į praktiką. Išpildymas nustebino: lektoriaus buvo pateikti išgyventi pavyzdžiai, nurodymai, patarimai, kurie patikrinti patirties ir gerų sprendimų. Tai davė nemažai minčių, kurias dalyvavę treneriai taikys savo aplinkoje. Ačiū kolegoms iš Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacijos, su kuriais organizavome renginį. Sieksime toliau augti ir tęsime darbą apie edukaciją jaunimo ugdymo temomis“, – teigė Futbolo techninio vystymo sociacijos direktorius Šarūnas Bičiušas.

„Man liko teigiami įspūdžiai po seminaro, nes čia susirinko nemažai įžvalgių trenerių, kurie aktyviai domėjosi šia tema. Tikiuosi, jog dabar jie žinos esminius skautingo kriterijus bei kaip analizuoti žaidybines situacijas. Lietuvos atveju, klubams verta turėti pusiau profesionalius skautus, kurie rinktų informaciją apie žaidėjus, išnagrinėtų jų įgūdžius.

Kalbant apie skautingo situaciją Europoje, viskas priklauso nuo klubo požiūrio. Futbolo grandai kaip „Manchester United“ turi profesionalius skautus kiekvienai Europos šaliai. Bundeslygos klubai turi kelis nuolat dirbančius skautus, todėl jie renkasi, kurias šalis reikia išžvalgyti. Dirbama su specialiomis skautingo programomis, kaip „InStat“, „Wyscout“ bei kitomis. Skautingo reikšmė dabar yra padidėjusi, išaugus pinigų apyvartai transferų rinkoje, todėl klubams apsimoka investuoti į jaunų žaidėjų paiešką“, – pabrėžė M. Provaznikas.

Seminaro video: https://www.youtube.com/watch?v=ajQSTS2_Uqk&t=6s

Nuotraukos Valdo Knyzelio.

Parašykite komentarą