Liūdinanti Lietuvos vaikų dantų būklė: gydytoja odontologė atskleidė, kaip su tuo kovoti

Kasdienė dantų priežiūra – įprotis, kuris turėtų būti išugdomas dar pirmaisiais gyvenimo metais. Tuomet mažyliai dar nesuvokia, kad dantų šepetėlis ir pasta – geriausi dantukų draugai, tad dažnai priešinasi ir daro viską, kad išvengtų kasdienio dantų valymo. Tėvai dėl to pernelyg nesijaudina ir numoja ranka, nes mano, jog pieniniais dantimis nė neverta rūpintis, nes jie vis tiek iškris. Tačiau odontologai skambina pavojaus varpais – dėl tėvų aplaidumo vaikai gali turėti rimtų problemų ne tik su pieniniais, bet ir su nuolatiniais dantimis.

Problemų su dantimis turi jau ir dvimečiai

Vaikų dantis gydančių odontologų kasdienybė – ėduonies pažeisti mažųjų pacientų dantys, dantenų uždegimai ir sugedusių pieninių dantų šalinimas. Panašia patirtimi dalinasi ir EUROMED klinikos gydytoja odontologė Odeta Venckutė: „Drąsiai galima teigti, kad karieso paplitimas – labai didelis visų amžiaus grupių vaikų tarpe. Kartais dantis tenka pradėti gydyti netgi vos dviejų metų sulaukusiems mažyliams. Itin ankstyvas vaikų dantų ėduonis dažniausiai reiškia, kad laukia didelį stresą sukeliantis gydymas – kuo jaunesnio amžiaus mažasis pacientas, tuo labiau jis baiminasi odontologinių procedūrų, tad gydymą neretai tenka atlikti pasitelkiant sedaciją ar narkozę“, – pasakoja specialistė.

Venckutė įsitikinusi, kad kritinės mūsų šalies vaikų dantų būklės priežastimi tampa ne kas kitas, o elementarių sveikos gyvensenos bei higienos taisyklių nepaisymas. „Pastebiu, kad kai kurie tėvėliai mėgsta savo atžalas palepinti saldintais gaiviaisiais gėrimais, saldumynais ar kitais lipniais, daug angliavandenių turinčiais maisto produktais ir atsainiai žiūri į dantukų valymą. Kartais iš pačių tėvų lūpų tenka išgirsti, kad vaikas prieš miegą visuomet valosi dantis, tačiau po to jam dar duodamas užkandis ar saldinta arbata, nes tai neva padeda užtikrinti ramų miegą. Susidaro įspūdis, kad tėvams neretai pritrūksta kantrybės bei informacijos, kaip palaikyti tinkamą vaikų burnos higieną“, – svarsto gydytoja odontologė.

Svarbiausia – atsakingas tėvų požiūris

Taisyklė labai paprasta – vaikų dantys liks sveiki tik tuomet, jeigu bus kruopščiai prižiūrimi. Vaiko burnos ertmės sveikata privalu pradėti rūpintis vos tik prasikalus pirmajam pieniniam dantukui, t.y. jau 5 – 8 mažylio gyvenimo mėnesį. „Pirmieji dantukai, kaip ir bet kurio amžiaus žmogaus dantys, taip pat yra veikiami maisto medžiagų. Bet koks vaiko burnoje atsidūręs maisto produktas vėliau bakterijų yra suskaidomas iki rūgščių, kurios, jeigu nėra tinkamai nuvalomos, žaloja dantų emalį. Tėveliai turi įsidėmėti, kad tik tinkamai valant ir prižiūrint vaiko burnos ertmę nuo pat pirmojo dantuko išdygimo, padėsite vaikui turėti sveikus pieninius dantis, ir jau nuo pat mažų dienų išugdysite vaikui požiūrį, kad kasdienė dantų priežiūra – būtinybė“, – teigia gydytoja odontologė O. Venckutė.

Specialistė įspėja, kad itin paplitęs mitas, jog pieniniais dantimis rūpintis neverta, nes jie vis tiek iškris, gali pridaryti rimtos žalos. „Karieso pažeisti pieniniai dantys sukelia vaikui nemalonius pojūčius ir skausmus, tampa sudėtinga kramtyti maistą, tad sunkiau pasisavinamos maisto medžiagos ir padidėja virškinimo sistemos ligų rizika. Be to, pieniniai dantys užtikrina taisyklingą žandikaulių augimą bei vystymąsi ir yra glaudžiai susiję su nuolatinių dantų dygimu. Netaisyklingai prižiūrimus ir stipriai karieso pažeistus pieninius dantis dažnai tenka šalinti, tačiau padarius tai per anksti, iškyla grėsmė, jog nuolatiniai dantys dygs netaisyklingai ir vaikui prireiks ortodonto pagalbos“, – atskleidžia gydytoja odontologė.

Kad dantukų priežiūra taptų ne tik pareiga, bet ir atrakcija

Pirmieji nuolatiniai dantys vaikams pradeda dygti sulaukus šeštųjų gyvenimo metų. Tokio amžiaus mažyliai paprastai jau gali patys valyti savo dantukus. Sakoma, kad jeigu vaikas jau moka rašyti dailyraščiu, tai ženklas, jog jis jau yra pajėgus atlikti taisyklingus judesius ir dantų šepetėliu. Tačiau galėti dar nereiškia norėti – vaikai dažnai stengiasi išvengti kasdienio dantų valymo, arba atlieka tai atsainiai ir netaisyklingai.

Būdų, padėsiančių paskatinti mažylį uoliai valyti dantukus – begalė, tad EUROMED specialistė O. Venckutė skatina tėvelius nepasiduoti. „Pirmiausia, svarbu tinkamas tėvų pavyzdys – leiskite vaikams stebėti, kaip jūs valote savo dantis, arba atlikite tai kartu ir paverskite dantų valymą mažu šeimos ritualu. Jeigu to nepakanka, padovanokite vaikui nuotaikingą dantų šepetėlį. Mažiesiems ypač patinka elektriniai, šviečiantys, ar mėgstamų animacinių filmukų herojų atvaizdais papuošti dantų šepetėliai. Taip pat galite sukurti žaismingą motyvuojančią sistemą – pavyzdžiui, nupirkti vaikui kalendorių su lipdukais, kur kasdien kaip apdovanojimą už kruopštų dantukų valymą įklijuosite spalvingą lipduką. Be to, vaikai nesuvokia, kas yra ėduonis ir kitos burnos ertmės ligos, tad kartu galite pažiūrėti filmukų, kuriuose rodoma, kodėl būtina nušveisti ant dantukų apsigyvenusias bakterijas. Svarbiausia pasitelkti kantrybę ir kūrybiškumą, kurio tėveliams paprastai tikrai netrūksta“, – šypsosi gydytoja odontologė.

Atrakcija gali tapti ne tik kasdienis dantukų valymas, bet ir apsilankymas gydytojo odontologo kabinete. „Tėvai dažnai daro reikšmingą klaidą – atveda savo atžalą pas odontologą tik tuomet, kai ištinka dantukų skausmas ar kitos bėdos. Jeigu vaiką pirmą kartą pas gydytoją odontologą atvesite dar neturėdami jokių problemų, apsilankymas bus ne tik nebaisus, bet ir smagus – mažylis turės galimybę susipažinti su gydytoju ir jo kabinetu, pamatys naudojamus instrumentus ir aparatūrą, tad prieš kitą vizitą vaikui bus aišku, kad bijoti – neverta“, – tikina O. Venckutė.

Parašykite komentarą