Seimas pritarė Vietos savivaldos įstatymo pataisoms dėl ūkinės veiklos reglamentavimo

Seimas priėmė Vietos savivaldos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-1112(2), kuriomis aiškiau apibrėžiama, kada yra viešųjų paslaugų teikimo viršenybė prieš ūkinės veiklos interesus.

Pasak projekto iniciatoriaus Seimo nario Povilo Urbšio, 2017 m. liepos 1 d. įsigaliojo Savivaldos įstatymo pataisos, kurios savivaldybes prilygino komercinėms įmonėms. Buvo konstatuota, kad bet kokia ūkinė veikla yra susijusi su komercine veikla. Tai sukėlė tam tikras problemas: Konkurencijos tarybai buvo palikta laisvė pačiai interpretuoti, kas yra ta ūkinė veikla, kas nėra ūkinė veikla.

Priimtomis pataisomis aiškiau nustatyta, kad, jeigu viešoji paslauga yra teikiama ir kartu jos teikimo užtikrinimui yra reikalinga ūkinė veikla, konkurencingumo procedūra nebus netaikoma.

Į Konkurencijos tarybą nereikės kreiptis dėl:vandens tiekimo, nuotekų valymo, šilumos tiekimo, atliekų tvarkymo, keleivių vežimo, teritorijų, gatvių priežiūros ir tvarkymo paslaugų teikimo, taip pat maitinimo paslaugų teikimo ugdymo, globos arba sveikatos priežiūros įstaigose“, – vardijo P. Urbšys. 

Seimo nario teigimu, savivaldybės biudžetinei įstaigai, teikiančiai viešąją paslaugą (pavyzdžiui mokyklai, teikiančiai ugdymo paslaugą) nusprendus pagerinti mokinių maitinimo kokybę ir sumažinti kainas bus galima vykdyti šią ūkinę veiklą ir tai nebus laikoma nauja ūkine veikla, kuriai reikia taikyti konkurencingumo procedūrą.

„Įstatyme rastas kompromisas tarp viešosios paslaugos teikimo intereso ir komercinio intereso. Taip pat aiškiai konstatuojama, kad savivaldybė turi orientuotis į kokybę ir kainą, bet kartu, įmonės, norinčios teikti paslaugas ir užsiimti ūkine veikla, kuri yra susijusi su savivaldybių kompetencija, taip pat turi orientuotis į kokybę ir mažesnę kainą“, – sakė P. Urbšys.

Pataisos priimtos už balsavus 80, prieš – vienam, susilaikius 12 Seimo narių. Jos įsigalios. liepos 1 d.

Konkurencijos taryba iki birželio 30 d. turės patvirtinti įstatymo įgyvendinimui reikalingus teisės aktus.

Nustatyta, kad iki šio įstatymo įsigaliojimo pradėtos naujų savivaldybės kontroliuojamų įmonių, vykdančių ūkinę veiklą, steigimo  procedūros tęsiamos ir sprendimai dėl steigimo priimami vadovaujantis iki šio įstatymo įsigaliojimo dienos galiojusio Vietos savivaldos įstatymo ir kitų teisės aktų nuostatomis.

Parašykite komentarą