Atlikti vidiniai patikrinimai pažeidimų dėl kogeneracinių jėgainių veiklos nenustatė

„Lietuvos energija“ atliko Vilniuje ir Kaune statomų kogeneracinių jėgainių pirkimo procedūrų ir interesų konflikto rizikų vertinimus. Per šiuos patikrinimus nebuvo rasta jokių faktinių duomenų, kurie leistų abejoti projektų skaidrumu, ar juos įgyvendinančia specialistų komanda.

Vidiniai patikrinimai buvo pradėti siekiant išsklaidyti abejones viešai išsakytas T.Dapkaus laidoje. Skaidrumas yra vienas iš svarbiausių „Lietuvos energijos“ prioritetų, todėl buvo imtasi operatyvių vidinių veiksmų, kad mestas šešėlis būtų išsklaidytas. Vidaus audito ir Prevencijos tarnybos išvados dar kartą konstatavo, kad pagrindo abejoti projektų skaidrumu ar komanda nėra.

Vidaus audito metu nustatyta, kad konsultacinių paslaugų pirkimai atlikti laikantis LR Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatų, užtikrinančių lygiateisiškumo, nediskriminavimo, abipusio pripažinimo, proporcingumo ir skaidrumo principų įgyvendinimą.

Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybos projektą įgyvendina valstybės kapitalo energetikos įmonių grupė „Lietuvos energija“. Projektas įgyvendinamas iš Europos Komisijos skirtų lėšų (iki 140 mln. eurų), Europos investicijų banko paskolos (iki 190 mln. eurų) bei nuosavų lėšų. Visa statomos jėgainės projekto vertė sieks apie 350 mln. eurų. Jėgainė pradės veikti 2019 m. pabaigoje – 2020 m. pradžioje.

Kaune statomos kogeneracinės jėgainės projektą vykdo bendra valstybės valdomos įmonės „Lietuvos energija“ ir Suomijos „Fortum“ bendrovė – UAB „Kauno kogeneracinė jėgainė“. Visos investicijos į jėgainę be finansavimo kaštų sudarys apie 150 milijonų eurų. Valstybės valdomai energijos įmonių grupei „Lietuvos energija“ priklauso 51 proc. Kauno kogeneracinės jėgainės akcijų, o „Fortum Heat Lietuva“- 49 proc. akcijų.

Parašykite komentarą