Psichologų dalyvavimui mažamečių nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose ruošiamasi tinkamai

Vyriausybės kanceliarijoje ketvirtadienį su atsakingų institucijų atstovais įvyko pasitarimas dėl  valstybės garantuojamos teisinės pagalbos vaikų ar kitų pažeidžiamų asmenų apklausų baudžiamajame procese. Jo metu siekta išsiaiškinti, ar tinkamai ruošiamasi nuo liepos įsigaliosiančiai prievolei, kuomet psichologai  procese taps privalomi bei su kokiomis problemomis susiduriama besirengiant šiai nepilnamečių interesus ir gerovę apsaugosiančiai naujovei.

 „2018 m. liepos 1 d. įsigalioja nauja Baudžiamojo proceso kodekso 186 str. redakcija, numatanti, kad į mažamečio liudytojo ar mažamečio apklausą, privalo būti kviečiamas psichologas, kuris padeda apklausti nepilnametį. Todėl ieškome optimalaus ir visas suinteresuotas puses tenkinančio modelio kaip tai užtikrinti“, – sako Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis.

Šiuo metu yra aktyviai tebeformuojamas tokių psichologų sąrašas. Jame jau yra 41 psichologas, kuriems nereikėjo išklausyti įvadinių mokymų (atitiko alternatyviai keliamus kvalifikacinius reikalavimus). Dar 93 psichologai užsiregistravo mokymams. Siekiama  užtikrinti, kad sąraše būtų apie 140 psichologų (anksčiau buvo orientuotasi į 70 psichologų).  Taip pat jau yra patvirtintas Nepilnamečius ar kitus specialių apsaugos poreikių turinčius asmenis baudžiamajame procese padedantiems apklausti psichologams skirtų įvadinių mokymų neformalaus mokymo programų derinimo tvarkos aprašas ir Valstybinė teismo psichiatrijos tarnybaorganizuoja psichologams įvadinius mokymus.

Nuo liepos 1 d. psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose bus būtinas. Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją. Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva psichologai turės dalyvauti nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose ir dėl kitų nusikaltimų, taip pat nepilnamečių įtariamųjų ir kaltinamųjų apklausose.

Numatoma, kad dėl to ženkliai išaugs psichologų, padedančių apklausti vaikus baudžiamajame procese, paslaugų poreikis. Įstatymas nustato, kad Vyriausybės nustatyta tvarka turi būti sudarytas psichologų, dalyvaujančių baudžiamajame procese apklausiant vaikus, sąrašas.

Ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras ar teismas pasirinks psichologą iš šio sąrašo ir susisieks su juo nurodytais kontaktais. Psichologams už darbą sumokės ir patirtas išlaidas kompensuos ikiteisminį tyrimą atliekanti ikiteisminio tyrimo įstaiga arba prokuratūra, teisminio nagrinėjimo metu – teismas.

Už psichologo darbo valandą bus mokama 13 eurų atlyginimas (tiek mokama ir valstybės skirtiems advokatams), o už darbą švenčių, ne darbo dienomis ar ne darbo valandomis bus mokama pusantro karto daugiau. Atlyginimas bus mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal.

Pasitarime taip pat atkreiptas dėmesys į vaiko teisių apsaugos kontrolierės atliktą tyrimą, kurio metu nustatyta, kad vaikų ir paauglių teismo psichiatrijos ir psichologijos ekspertizės atliekamos pernelyg ilgai. Nuspręsta, kad  Sveikatos apsaugos ministerija išanalizuos šioje srityje susidariusią situaciją ir pateiks siūlymus dėl galimų šios problemos sprendimo kelių.

Parašykite komentarą