Patvirtintas Jėzuitų misijos Lietuvoje metų minėjimo planas

Šiandien Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Kultūros ministerijos pateiktam Jėzuitų misijos Lietuvoje minėjimo 2019 metais planui. 

2019 m. sukanka 450 metų, kai Lietuvoje įsikūrė Jėzaus draugija – jėzuitai. Kultūros ministerija parengė šią sukaktį pažyminčių renginių, leidybos ir kitų veiklų planą.

Kitais metais visuomenė turės galimybę plačiau susipažinti su Lietuvos ir jėzuitų istorija, kultūros paveldu, Lietuvos jėzuitų nuopelnais kultūrai, švietimui ir mokslui. Taip pat bus siekiama į jėzuitų misijos metų renginius įtraukti ir savivaldybes, kurių teritorijose yra jėzuitų kultūros paveldo objektų.

Į Lietuvą jėzuitus 1569 m. pasikvietė Vilniaus vyskupas Valerijonas Protasevičius. Pradžioje jie veikė Vilniuje, vėliau ir kituose miestuose. Steigė kolegijas, perėmė Vilniaus ir Varnių kunigų seminarijas, leido knygas lietuvių kalba. Lietuvos jėzuitai padėjo pagrindus institucinio Lietuvos švietimo sistemai. 1570 metais jie įsteigė Vilniaus jėzuitų kolegiją, kuriai 1579 metais buvo suteiktas universiteto statusas.

Išsamus susijusių renginių planas bus pateiktas artimiausiu metu.

Daugiau informacijos:

Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius,

tel. +370 671 99451, +370 608 47701,el. p. vrs@lrkm.lt

Parašykite komentarą