SRDK pritarė Šalpos pensijų įstatymo pakeitimams

Šios dienos posėdyje Socialinių reikalų ir darbo komitetas (SRDK) iš esmės pritarė ir patobulino Vyriausybės teiktą Šalpos pensijų įstatymo Nr. I-675 1, 2, 6, 7, 8 ir 23 straipsnių pakeitimo ir įstatymo papildymo VI1 skyriumi įstatymo projektą Nr. XIIIP-2247. Šiuo projektu siūloma nustatyti, kad:

  • socialinio draudimo pensijų gavėjai, kurių gaunamų pensinio pobūdžio išmokų (socialinio draudimo pensijos, valstybinės pensijos ir kt.) suma per mėnesį neviršija 95 procentų minimalių vartojimo poreikių dydžio (toliau – MVPD), turėtų teisę gauti pensijos priemoką;
  • šalpos pensijos dydis senatvės pensijos amžių sukakusiems asmenims – 1 šalpos pensijų bazė (130 eurų);
  • vertinant asmens teisę gauti šalpos pensiją, atsižvelgiama ne tik į asmens gaunamas pensijas ir pensijų išmokas, bet ir į pensijos priemoką.

Komitetas taip pat pritarė lydimajam Socialinių paslaugų įstatymo Nr. X-493 30 straipsnio pakeitimo įstatymo projektui Nr. XIIIP-2251, ir iš esmės pritarė ir patobulino lydimąjį Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo Nr. IX-1675 8, 10 ir 21 straipsnių pakeitimo įstatymo Nr. XIII-949 pakeitimo įstatymo projektą Nr. XIIIP-2257. Šiuo projektu siūloma:

  • siekiant didinti ilgalaikių socialinės pašalpos gavėjų motyvaciją integruotis į darbo rinką, tobulinti papildomos socialinės pašalpos dalies įsidarbinus mokėjimo mechanizmą, pailginti papildomai skiriamos socialinės pašalpos dalies įsidarbinus terminą nuo 6 iki 12 mėnesių. Siekiant sudaryti vienodas sąlygas visiems įsidarbinusiems socialinės pašalpos gavėjams gauti papildomai skiriamą socialinės pašalpos dalį įsidarbinus 12 mėnesių, asmenims, kuriems ši pašalpa jau paskirta iki įstatymo įsigaliojimo 6 mėnesiams, siūloma pratęsti papildomai skiriamos socialinės pašalpos dalies įsidarbinus mokėjimo terminą iki 12 mėnesių be atskiro asmens prašymo;
  • nustatyti, kad skiriant piniginę socialinę paramą, socialinio draudimo senatvės arba netekto darbingumo (invalidumo) pensijų priemoka įskaitoma į asmenų gaunamas pajamas;
  • atlikti atskirų Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymo nuostatų pakeitimus, kad piniginės socialinės paramos teisinis reguliavimas taptų aiškesnis ir tikslesnis (patikslinti nuostatas, susijusias piniginės socialinės paramos teikimu, kai piniginę socialinę paramą gaunantys nepasiturintys gyventojai dalyvauja ar atsisako dalyvauti savivaldybės administracijos parengtoje užimtumo didinimo programoje, kita).

Šalpos pensijų įstatymo pakeitimams įgyvendinti 2019 m. iš valstybės biudžeto reikės apie 20 mln. eurų (apie 90 tūkst. asmenų; vidutinė pensijos priemoka – 20 eurų). Vėliau lėšų poreikį lems MVPD dydžio kitimas. Dar 0,9 mln. eurų planuojama skirti šalpos pensijoms nuo 0,9 iki 1 šalpos pensijų bazės dydžio padidinti.

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems asmenims įstatymo pakeitimams įgyvendinti, pailginus papildomai skiriamos socialinės pašalpos dalies įsidarbinus terminą nuo 6 iki 12 mėnesių, reikėtų apie 213 tūkst. eurų. Tačiau atsižvelgiant į tai, kad savivaldybės nepanaudoja visų piniginei socialinei paramai finansuoti skiriamų lėšų, teigiama, kad papildomų lėšų iš valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų nereikės.

Parašykite komentarą