Istorinė konferencija suburs žymiausius pasaulio matematikus

Liepos 2–6 d. Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centre vyks 12-oji tarptautinė Vilniaus tikimybių teorijos ir matematinės statistikos konferencija. Šiemet ji rengiama kartu su metine Tarptautinio matematinės statistikos instituto (IMS – Institute of Mathematical Statistics) tikimybių ir statistikos konferencija. Šis mokslo renginys skirtas ne tik fundamentalių, bet ir taikomųjų tikimybių teorijos klausimų aptarimui bei tikimybių teorijos ir statistikos mokslų vaidmens mūsų visuomenėje pristatymui.

Didžiulėje šių metų jungtinėje konferencijoje laukiama pusės tūkstančio iškiliausių matematikų. Daugiau kaip du šimtus kviestinių pranešimų renginyje perskaitys matematikai iš geriausių pasaulio universitetų: Harvardo (JAV), Jeilio (JAV), Stenfordo (JAV), Kembridžo (Didžioji Britanija), Oksfordo (Didžioji Britanija), Kornelio (JAV), Leideno (Olandija), Upsalos (Švedija) ir kt.

Kaip teigė organizacinio komiteto pirmininkas, VU Matematikos ir informatikos fakulteto profesorius Remigijus Leipus, šių metų konferencija išskirtinė tuo, kad ji suburs ne tik autoritetingus viso pasaulio matematikus, bet ir daugelį užsienyje dirbančių šios srities mokslininkų iš Lietuvos.

„Tokio masto mokslo konferencijos yra puiki erdvė mokslininkams iš viso pasaulio keistis matematinės statistikos, tikimybių teorijos žiniomis ir naujomis įžvalgomis. Tai – galimybė palaikyti bendradarbiavimą tarp geriausių šios srities profesionalų, statistikos draugijų, universitetų ir kitų tarptautinių mokslo organizacijų“, – džiaugėsi vienas konferencijos organizatorių prof. R. Leipus.

Konferencijoje bus aptariami šiuo metu sparčiausiai besivystančių statistikos bei tikimybių teorijos mokslo šakų tyrimai. Didelis dėmesys skiriamas stochastinių procesų teorijai, ekonometrijai, tinklinių duomenų statistikai, informatikos algoritmų ir duomenų struktūrų tikimybinėms konstrukcijoms ir jų statistiniams tyrimams.

Renginyje planuojama įteikti Gordino premiją, kurią įsteigė Europos matematikų draugija ir Michailo Gordino šeima. Ji skirta žymaus Sankt Peterburgo tikimybių teorijos mokyklos atstovo, dalyvavusio beveik visose Vilniaus konferencijose, Michailo Gordino atminimui pagerbti. Ja bus apdovanotas Rytų Europos šalių jaunasis matematikas, dirbantis tikimybių teorijos arba dinaminių sistemų srityje.

Tarptautinę konferenciją organizuoja Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakultetas bei Lietuvos matematikų draugija.

Konferencija, pirmą kartą Vilniuje surengta 1973 metais, dabar kas ketveri metai pateikia šiuolaikinius tikimybių teorijos ir matematinės statistikos pasiekimus. Istorinė konferencija išgarsino Lietuvos matematikų darbus ir padėjo įtvirtinti stiprų Vilniaus tikimybių mokyklos įvaizdį pasaulyje.

Plačiau apie konferenciją.

Parašykite komentarą