Seimo priimtos pataisos padės kurti efektyvią vaikų teises ginančią sistemą

Seimas priėmė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos parengtas Civilinio kodekso ir lydimųjų teisės aktų pataisas (projektas Nr. XIIIP-2123(2), kuriomis tobulinamas su vaiko globos (rūpybos) organizavimu susijęs teisinis reguliavimas, atsižvelgiant į liepos 1 d. įsigaliosiančio Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo nuostatas ir principus. Už naujas nuostatas balsavo 104 Seimo nariai, susilaikė 2 parlamentarai.

Pagal priimtus pakeitimus valstybine vaiko teisių apsaugos institucija nuo liepos 1 d. taps Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba vykdys centrinės vaiko teisių apsaugos institucijos funkcijas ir bus atsakinga už vaiko teisių apsaugą Lietuvos Respublikoje.

Įstatymuose įtvirtinama, kokiais atvejais globos (rūpybos) klausimus kuruos Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba ir savivaldybės (administracijos), nurodoma, kas bus atsakingas už pagalbą šeimai ir globėjų paiešką. Organizuojant vaiko globą (rūpybą) savivaldybės administracija ir valstybinė vaiko teisių apsaugos institucija privalės bendradarbiauti tarpusavyje ir su globos centru, taip pat kitomis tos savivaldybės institucijomis, nevyriausybinėmis ir kitomis organizacijomis, susijusiomis su vaiko teisių apsauga.

Naujomis pataisomis tobulinamas globos (rūpybos) organizavimo procesas ir nustatoma, kad vaiko laikinoji globa (rūpyba) negalės tęstis ilgiau nei 12 mėnesių ir kad vaikas iki 3 metų negalės patekti į vaikų globos instituciją (išskyrus įstatyme įtvirtintas išimtis).

Be kitų pakeitimų nustatyta, kad Tarnyba, gavusi informaciją apie smurtą artimoje aplinkoje, turės nedelsdama susisiekti su vaiku ir jo atstovu pagal įstatymą, bei, įvertinusi grėsmės vaikui lygį, imtis priemonių, reikalingų geriausiems vaiko interesams užtikrinti.

Įstatymų pakeitimai įsigalios 2018 m. liepos 1 d.

Parašykite komentarą