Ministerijų kancleriams nustatytos kadencijos

Seimas priėmė Vyriausybės įstatymo pakeitimus (projektas Nr. XIIIP-1597(2), kuriais nutarta nustatyti ketverių metų kadencijas ministerijų kancleriams. Pagal priimtas nuostatas ministerijos kancleris galės būti priimamas eiti tos pačios ministerijos kanclerio pareigas ne daugiau kaip dvi kadencijas iš eilės.

Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, tai leis vykdyti dažnesnę ministerijų kanclerių rotaciją, atleisti iš pareigų pasibaigus pirmajai kadencijai, tačiau ministerijų kancleriai galės dalyvauti konkurse siekiant eiti pareigas antrą kadenciją.

Pagal priimtus pakeitimus, Ministras Pirmininkas ir ministras Seimo sesijoje privalės atsakyti ne tik į Seimo nario paklausimus dėl Vyriausybės, ministerijų ar kitų Vyriausybės įstaigų, bet ir dėl įstaigų prie ministerijų bei kitų Vyriausybės įsteigtų biudžetinių įstaigų.

Įstatyme taip pat įtvirtinta, kad Vyriausybės įstaigų vadovai bus valstybės tarnautojai ir priimami į pareigas ir atleidžiami iš jų Valstybės tarnybos įstatymo nustatyta tvarka.

Naujomis nuostatomis nuspręsta atsisakyti reikalavimo, kad tik Vyriausybės įstaigos, kurių veikla susijusi su keliems ministrams pavestomis atitinkamomis valdymo sritimis, gali turėti kolegiją. Prireikus jas galės sudaryti ir įstaigose prie ministerijų. Pasak pasiūlymo iniciatorių, tai padidins šių įstaigų veiklos skaidrumą ir pasitikėjimą jomis, didins vykdomos veiklos ir priimamų sprendimų efektyvumą.

Įstatymo pataisomis įtvirtinta nuostata, kad Vyriausybė galės steigti biudžetines įstaigas, kurios padės Ministrui Pirmininkui, Vyriausybei, ministerijoms, Vyriausybės įstaigoms, įstaigoms prie ministerijų ir Vyriausybės kanceliarijai centralizuotai atlikti Vyriausybės nustatytas ministerijų ir Vyriausybės kanceliarijos vidaus administravimo funkcijas.

Be to, pagal pataisas Vyriausybės narių kasmetinės atostogos bus skaičiuojamos ne kalendorinėmis, o darbo dienomis suderinant tai su naujojo Darbo kodekso nuostatomis.

Už naujas nuostatas balsavo 75 Seimo nariai, balsavusių prieš – 2, susilaikė 24 parlamentarai.

Parašykite komentarą