Seimas įtvirtino kadencijas kultūros centrų vadovams

Seimas priėmė Kultūros centrų įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-1735(3), kuriomis nuspręsta nustatyti penkerių metų kadencijas valstybės ir savivaldybių kultūros centrų vadovams, o valstybės kultūros centro vadovui – ir kadencijų ribojimą. To paties valstybės kultūros centro vadovu tas pats asmuo galės būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės. Už šias naujas nuostatas balsavo 59 Seimo nariai, prieš – 6, susilaikė 8 parlamentarai.

Įstatymo pakeitimais taip pat nutarta vadovams įtvirtinti nepriekaištingos reputacijos reikalavimus. Juos reglamentuos ne tik griežtos teisinės nuostatos, bet ir kultūros įstaigų darbuotojų profesinės veiklos bei etikos taisyklės. Pavyzdžiui, asmuo negalės dirbti vadovu arba pretenduoti į vadovo pareigas, jeigu bus padaręs tyčinį ar korupcinio pobūdžio nusikaltimą arba bus pripažintas šiurkščiai pažeidęs profesinės veiklos ir etikos taisykles. Tokiu pažeidimu bus laikomas žmogaus orumo žeminimas, įstaigos reputacijos diskreditavimas.

Siekiant užtikrinti įstaigų vadovų teisėtų lūkesčių apsaugą, įstatyme įtvirtinamos pereinamosios nuostatos dėl naujos vadovų skyrimo tvarkos. Tie įstaigų vadovai, kurie bus priimti į pareigas neterminuotai, vadovo pareigas galės eiti iki 2023 m. liepos 31 d. Šis penkerių metų laikotarpis bus laikomas pirmąja atitinkamo kultūros centro vadovo kadencija. Terminuotam laikui paskirti vadovai galės baigti savo kadenciją. Šių asmenų pirma kadencija bus pradedama skaičiuoti laimėjus konkursą ir priimtiems į pareigas po šio įstatymo įsigaliojimo dienos.

Šiuo metu daugelyje viešojo sektoriaus institucijų (nacionalinių, valstybinių teatrų ir koncertinių įstaigų, Specialiųjų tyrimų tarnybos, Valstybės kontrolės, Valstybinės mokesčių inspekcijos, Lietuvos darbo biržos, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos, teismų, prokuratūros ir kt.) vadovų kadencijos jau yra ribojamos – daugumai vadovų įstaigų veiklą reglamentuojančiuose specialiuose įstatymuose ir nuostatuose yra nustatytas maksimalus dviejų kadencijų vadovavimo laikotarpis.

Seimas birželio 27 d. penkerių metų kadencijas taip pat nustatė muziejų ir bibliotekų vadovams.

Priimtos naujos nuostatos įsigalios 2018 m. rugpjūčio 1 d.

Parašykite komentarą