Valstybės ir savivaldybių institucijos bus laikomos finansų įstaigos klientu

Seimas priėmė Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos ir Mokesčių administravimo įstatymų pataisas (projektai Nr. XIIIP-2121(2) ES, Nr. XIIIP-2122(2), kuriomis nutarta patikslinti kliento ir piniginės operacijos apibrėžimus ir panaikinti nuostatas, kad klientu nėra laikomos valstybės ir savivaldybių institucijos, kitos biudžetinės įstaigos, Lietuvos bankas, valstybės ar savivaldybių fondai, užsienio valstybių diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos, o pingine operacija nėra laikoma tokia, kuri atliekama su šiais subjektais. Už naujas pagrindinio teisės akto nuostatas vieningai balsavo 87 Seimo nariai.

Pagal priimtus pakeitimus, valstybės ir savivaldybių institucijoms ir įstaigoms tapus finansų įstaigos ar kito įpareigotojo subjekto klientu, finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai turės taikyti joms pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemones – vykdys dalykinių santykių stebėseną, teiks informaciją apie įtartinas pinigines operacijas ar sandorius ir kita. Kai su šiais subjektais bus vykdoma piniginė operacija, tokios piniginės operacijos pateks į pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sritį.

Įstatymų pakeitimai parengti siekiant įgyvendinti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) darbo grupės rekomendacijas dėl užsienio pareigūnų papirkinėjimo tarptautiniuose verslo sandoriuose. Kaip pažymima dokumento aiškinamajame rašte, EBPO ekspertai išreiškė susirūpinimą, kad tokios išimtys sudaro rimtas kliūtis atskleisti pinigų plovimo atvejus, susijusius su užsienio pareigūnų papirkinėjimu, ir ragina keisti esamą reglamentavimą.

Parašykite komentarą