Šviečiamosios gyvulininkystės programa: kūrybinių darbų konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ nominantai

Šviečiamosios gyvulininkystės programa: kūrybinių darbų konkurso „Gyvulininkystė ir mes“ nominantai

 

Penkiolika Lietuvos ugdymo įstaigų – Šviečiamosios gyvulininkystės programos dalyvių – jau atrinktos kūrybinių darbų konkurso „Gyvulininkystė ir mes“ nominantais. Šių įstaigų atstovai kviečiami į spalio pradžioje vyksiantį apdovanojimo renginį Raudondvario dvare (Kauno r.), kuriame bus paskelbti konkurso nugalėtojai ir apžvelgtas Šviečiamosios gyvulininkystės programos įgyvendinimas.

Konkursas žinioms patikrinti

Kiekvieno mokymosi proceso pabaigoje būtinas žinių patikrinimas ir įtvirtinimas. Vadovaujantis tokia nuostata šių metų balandį-gegužę buvo paskelbtas Šviečiamosios gyvulininkystės programos dalyvių kūrybinių darbų konkursas „Gyvulininkystė ir MES“. Jo tikslas – sužinoti, kaip programos dalyviams sekėsi pagilinti bei įtvirtinti žinias apie gyvulininkystę ir kieno įgyvendinti projektai ar parengti kūrybiniai darbai geriausi.  

Konkurso dalyviai turėjo užpildyti nustatytos formos paraišką ir aprašyti savo kūrybinius darbus ar projektus. Taip pat buvo būtina pridėti tai iliustruojančią vaizdinę medžiagą.

Konkursui pristatyti 36 projektai. Aktyviausi buvo I modulio dalyviai – darželinukai ir jų pedagogai. Nedaug atsiliko ir II modulio dalyviai – pradinių klasių mokiniai bei jų mokytojai.

Komisija, sudaryta iš Žemės ūkio ministerijos bei Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro darbuotojų, iš kiekvieno modulio atrinko po 5 konkurso nominantus. Renkant geriausius lėmė projektų ir darbų kūrybiškumas, renginių masiškumas, viešumas bei sugebėjimas perteikti konkurso tikslus ir uždavinius.

Konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ nominantai

Skelbiame (abėcėlės tvarka, eiliškumas reikšmės neturi) konkurso „Gyvulininkystė ir MES“ nominantus. Dėl atstovų dalyvavimo renginyje su nominantais susisieksime asmeniškai.

I modulis – ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų kategorija: Plungės lopšelis-darželis „Rūtelė“, Rokiškio lopšelis-darželis „Varpelis“, Šakių rajonas Sintautų pagrindinė mokykla ikimokyklinio ugdymo skyrius „Vyturėlis“, Utenos vaikų lopšelis-darželis „Saulutė“, Varėnos ,,Žilvičio“ vaikų lopšelis-darželis.

II modulis – pradinio ugdymo įstaigų kategorija: Alytaus ,,Sakalėlio” pradinė mokykla Druskininkų „Atgimimo mokykla“, Panevėžio „Vilties“ progimnazija, Rokiškio r. Kamajų Antano Strazdo gimnazija, Skuodo rajono Mosėdžio gimnazija.

III modulis – pagrindinio ugdymo 5–8 klasių įstaigų kategorija: Alytaus r. Miroslavo gimnazija, Kauno Viktoro Kuprevičiaus progimnazija, Panevėžio rajono Upytės Antano Belazaro pagrindinė mokykla, Skuodo rajono Ylakių gimnazija, Širvintų „Atžalyno“ progimnazija.

Projektas pranoko lūkesčius

Šviečiamoji gyvulininkystės programa, skirta paskatinti vaikus ir jaunimą domėtis gyvulininkyste, startavo 2015 metais. Buvo sukurta Lietuvoje analogų neturinti programa ir parengta trims skirtingoms amžiaus grupėms – darželinukams (I modulis), 1–4 klasių mokiniams (II modulis) ir 5–8 klasių mokiniams (III modulis) – pritaikyta originali mokomoji medžiaga. Pirmojo sezono, kuris baigėsi 2016 m., rezultatai pranoko pačius optimistiškiausius lūkesčius. Iš viso programos dalyviai suorganizavo beveik 500 renginių, į kuriuos sukvietė apie 17 tūkst. vaikų.

Kaip ir pirmaisiais metais programoje dalyvauja 100 iniciatyvių ugdymo įstaigų – darželių ir mokyklų. Į šias įstaigas iškeliavo edukacijai reikalinga mokomi medžiaga, pratybų knygelės, spalvinimo albumėliai, pažintiniai filmukai apie ūkinius gyvūnus ir kitos mokymosi priemonės. Pasinaudodamos gauta mokomąja medžiaga ir priemonėmis, mokyklos ir darželiai savarankiškai įgyvendina projektus, rengia įvairius kūrybinius darbus, skirtus įgyti žinių apie gyvulininkystę.

Šiais mokslo metais ugdymo įstaigos švietimo užsiėmimų gausa nenusileido pirmajam sezonui, o ir  išmonės dalyviams netrūko: organizavo viktorinas ir konkursus, statė spektaklius su pačių gamintomis lėlėmis pagal pačių kurtus scenarijus, rengė piešinių ir lipdinių parodas, kiaušinių marginimo, vilnos vėlimo, kitus švietimo užsiėmimus.

Be to, programos organizatoriai padovanojo „gyvą“ pažintį su gyvulininkyste: darželiams – gyvūnėlių parodas, o vyresniems programos dalyviams – išvykas į gyvulininkystės ūkius bei mokslo ir studijų įstaigas.

Šviečiamąją gyvulininkystės programą įgyvendina Žemės ūkio ministerija kartu su Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centru. Programa finansuojama iš Lietuvos Respublikos biudžeto asignavimų.

Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centro inf.
Vaiva Petrauskienė
El. p. vaiva.petrauskiene@zmmc.lt
 tel. Nr.8 680 48762

 

 

 

 

Parašykite komentarą