Lina Lapelytė – didžiausiame Londono šiuolaikinio meno festivalių

Pastaraisiais metais ypatingo užsienio kuratorių ir institucijų dėmesio susilaukusi lietuvių menininkė Lina Lapelytė šiandien dalyvauja viename pagrindinių Londono šiuolaikinio meno festivalių „Art Night“, kuriame pristato performansą „Pirouette“.

„Art Night“ yra didžiausias Londone vykstantis festivalis, skirtas šiuolaikiniam menui. Kasmet renginys vyksta skirtingoje Londono vietoje, taip siekiant išryškinti savitą miesto identitetą pasitelkiant skirtingas meno formas. Renginyje yra dalyvavę daug žymių menininkų, tokių kaip  Jeremy Deller, Cecile B Evans, Lara Favaretto. Šiais metais 12 tarptautiniu mastu pripažintų menininkų pristatys savo projektus, išsidėsčiusius prie Temzės upės. Vieno pasirodysiančių projektų autorė – Lietuvos atstovė.

Šiuo metu gyvenanti ir dirbanti tarp Vilniaus ir Londono, Lina Lapelytė yra profesionali smuikininkė, baigusi skulptūros magistro studijas Karališkame Londono menų koledže. Jos performanso menu grįsta praktika yra artimai susijusi su muzika ir populiariosios kultūros, nostalgijos, lyčių stereotipų nagrinėjimu. Kaip teigia pati menininkė, jos praktika galėtų būti apibūdinta kaip tarpinė: tarp klasikos ir eksperimento, muzikos ir taikomojo meno, kompozicijos ar improvizacijos.

Performansas „Pirouette“ (kuratorė Lucia Pietroiusti) – tai intymi senėjimo, fizinio kūno laikinumo, judesio bei trapumo refleksija. Šis kūrinys pagrįstas L. Lapelytės psichologinių ir fizinių drausmių tyrimu. Prieš tai perfomansas rodytas „Rupert“ meno ir edukacijos centre, Lietuvoje.

Lapelytės kūryba pristatyta tokiuose pasaulyje žinomuose renginiuose kaip FIAC Paryžiuje, BALTIC, Newcastle, Venecijos architekūros bienalėje. 2019 m. kartu su Vaiva Grainyte menininkė atstovaus Lietuvą Venecijos bienalėje.

Performanso pristatymo, kuriame taip pat dalyvaus menininkai Ilva Juodpusytė bei Liudas Mockūnas, partneris yra Lietuvos kultūros institutas.

Renginys vyksta liepos 7 d., 22:00 ir 23:00 val., London Marriott Hotel County Hall, King George V Room

Daugiau informacijos socialiniame tinkle Facebook

Parašykite komentarą