Septynioliktoji „Misija Sibiras‘18“ ekspedicija išvyko į Kazachstaną

Šiandien kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson dalyvavo „Misija Sibiras‘18“ ekspedicijos palydose. Rusijos užsienio reikalų ministerijai atsisakius išduoti vizas, projekto dalyviams teko keisti planus – nepavykus aplankyti lietuvių tremties vietas Krasnojarsko krašte dabar  keliaujama į Kazachstaną.

Kultūros ministrė pasidžiaugė, kad prieš trylika metų gimusi idėja išaugo į visuomenę buriantį ir ypač jaunus žmones motyvuojantį reiškinį.

„Šiandien išlydime jau 17-tą pilietiškumo misiją į Sibirą. Į Sibirą ne geografine prasme, nes mums Lietuvos piliečiams, Sibiras ne tik vietovardis. Tai kruvinos tragedijos ir trauminės patirties sinonimas. Džiaugiuosi jaunais žmonėmis, bet kokiomis sąlygomis sugebančiais prisiimti atsakomybę už savo šalies istorinės atminties įprasminimą ir ateities kūrimą“, – kalbėjo kultūros ministrė.

 Kazachstano teritorija – antra pagal lietuvių kilmės asmenų tremties, įkalinimo ir palaidojimo mastą. Čia atvežta per 50 000 lietuvių. Dvi „Misija Sibiras’18” ekspedicijos komanda planuoja sutvarkyti lietuvių kapavietes Karagandoje, Džezkazgane ir Balchaše.

„Misija Sibiras“ ekspedicija Kazachstane lankėsi ir 2009 m. Šiemet ekspedicija truks 10 dienų, misijos dalyviai į Lietuvą sugrįš liepos 29 dieną.

Projektas „Misija Sibiras“ vykdomas nuo 2006 metų. Pagrindinis tikslas – noras išsaugoti istoriją gyvą čia ir dabar. Per šį laikotarpį jaunimo ekspedicijos, aplankiusios lietuvių tremties ir įkalinimo vietas Sibire – Rusijoje, Kazachstane ir Tadžikistane, sutvarkė daugiau kaip 150 lietuviškų kapinių.

Daugiau informacijos:

Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius,

tel. +370 671 99451, +370 608 47701,el. p. vrs@lrkm.lt

Parašykite komentarą