Ūkio ministerija siūlo spartinti strateginių prekių licencijavimo procesą

Vyriausybė posėdyje pritarė Ūkio ministerijos siūlymui sutrumpinti strateginių prekių eksporto, importo, tranzito, tarpininkavimo ir siuntimo Europos Sąjungoje licencijų išdavimo terminus nuo 30 darbo dienų iki 25 darbo dienų. Šis sprendimas itin aktualus šalies gynybos pramonės įmonėms, kurioms dėl galiojančių licencijų išdavimo terminų sunkiau konkuruoti su kitų šalių gamintojais.

„Šiuo metu galiojančios strateginių prekių licencijų išdavimo procedūros ir terminai nėra konkurencingi, palyginti su kitų šalių, todėl Lietuvos gamintojams, net ir turintiems išskirtinių produktų, kartais sudėtinga konkuruoti su kitų šalių bendrovėmis vien dėl pristatymo laiko. Europos Sąjungos erdvėje strateginių prekių licencijavimas tikrai galėtų būti lankstesnis, o sutrumpinus terminus ir supaprastinus procedūras taip, kaip šiuo metu siūlome, visos institucijos spės pateikti išvadas. Šis sprendimas ypač aktualus šalies gynybos pramonės bendrovėms ir leis paskatinti jų augimą“, – teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Taip pat nutarta supaprastinti strateginių prekių siuntimo Europos Sąjungoje licencijų išdavimo tvarką. Ūkio ministerija, gavusi teigiamas kompetentingų institucijų išvadas, neteiks prašymų papildomai svarstyti Komisijos strateginių prekių licencijų išdavimo klausimams spręsti posėdyje – licencija bus išduodama iš karto.

2017 m. buvo išduota 300 strateginių prekių (dvejopo naudojimo prekių ir karinės įrangos) eksporto, importo, tranzito, siuntimo ir tarpininkavimo licencijų.

Parašykite komentarą