Europos Komisijos misija giria Baltarusiją už bendradarbiavimą vertinant Astravo atominės elektrinės streso testus, bet tikisi, kad bus glaudžiai bendradarbiaujama ir ateityje

Europos Komisija ir Europos branduolinę saugą reguliuojančių institucijų grupė (ENSREG) įvertino Baltarusijoje statomos atominės elektrinės streso testus ir liepos pradžioje paskelbė išvadas. Iš esmės pažymėję, kad atominės elektrinės sauga atitinka tarptautines normas, Europos specialistai pateikė rekomendacijų.

Dar prieš paskelbiant streso testų rezultatus Lietuvoje buvo juntama išankstinė nuostata. Pirmiausia, pasak kai kurių pašnekovų, todėl , kad toli gražu ne visi Lietuvos klausimai dėl Astravo atominės elektrinės yra susiję su streso testų temomis .

Europos Komisijos išvados dėl Astravo atominės elektrinės projekto patikimumo, Seimo energetikos komisijos nario Lino Balsio nuomone, Lietuvos nuomonės apie šį projektą nepakeis.

 Beje, jis nemano, kad jei apskritai EK misijos išvados būtų palankios Baltarusijai (taip iš esmės ir buvo), Lietuvos nuomonė šiuo klausimu pasikeistų. Į klausimą, kaip atrodys Lietuva, jei Baltarusijos atominė elektrinė bus įvertinta teigiamai, o Lietuva toliau kritikuos elektrinės projektą, politikas priminė, kad EK misija Baltarusijai yra rekomendacinio pobūdžio. „ Buvo kreiptasi tarsi į trečiąją šalį pageidaujant, kad Baltarusija laikytųsi ES normų, bet EK niekaip negali paveikti šio proceso“, – pažymėjo L. Balsys.

Tam, kad išvados nepakeis Lietuvos požiūrio į projektą, iš esmės pritarė ir Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eugenijus Gentvilas. „Tokiu atveju mums teks atnaujinti aktyvias diskusijas su Baltijos šalimis ir Lenkija bei vertinti galimybę neįsileisti pagamintos energijos į mūsų rinkas. Primenu, kad 2017 metais Lietuva priėmė atitinkamą įstatymą, jis nėra sustabdytas, todėl tokie veiksmai mums yra būtini“, – pažymėjo politikas, turėdamas omenyje nacionalinių įstatymų viršenybę prieš Europos Komisijos išvadas, kokios jos bebūtų.

„Kolegialiai visais galimais formatais mes keliame Astravo atominės elektrinės ir jos grėsmės klausimus“, – savo ruožtu sakė ekspremjeras Algirdas Butkevičius.

O ENSREG atstovai skelbiant išvadas atvirkščiai visais būdais akcentavo atvirumo ir dialogo svarbą, ir, pasak jų, kol kas Baltarusijos valstybinės atominės energijos priežiūros tarnyba šių principų nepažeidžia.

„Baltarusijos valstybinės atominės energijos priežiūros tarnyba yra neseniai įkurta organizacija, jos nariai dar tik mokosi, dar daug darbų jiems teks nuveikti. Bet jie labai daug padarė. Dirbdami su Valstybine  atominės energijos priežiūros tarnyba, mes sakėme, kad svarbiausia – atvirumas, sąžiningumas, nes tai kelia pasitikėjimą“, – sakė Europos Komisijos misijos pagrindinis pranešėjas britas Mark Foy.

„Tai yra valstybinės atominės energijos priežiūros tarnybos galimybė pademonstruoti savo kaip reguliavimo institucijos patikimumą. Reguliavimo institucijos vaidmuo labai svarbus, – pridūrė jis. – Atliekant visus streso testus randama galimybių didinti saugą. Tai ir yra streso testų paskirtis“.

Pateikiant misijos išvadas Briuselyje būta ir emocionalių žmogaus teisių gynėjų ir gamtosaugos aktyvistų kalbų. Viena, dėl ko, kaip pažymėjo Europos Komisijos misijos atstovai, kalbėtojai yra visiškai teisūs: atominė elektrinė – tai ne automobilis. Tai labai daug kartų sudėtingesnis agregatas. Ir visuomenė turi teisę užduoti klausimus, netgi aršiai kritikuoti. Baltarusija, sprendžiant iš reguliavimo institucijos elgsenos, yra pasiruošusi bendrauti. ENSREG nariai tikėjosi, kad dalyvauti dialoge yra pasiruošusios ir kitos suinteresuotos šalys. Juolab kad po streso testų peržiūros kitas žingsnis bus Nacionalinio veiksmų plano rengimas, kuriame turi būti atsižvelgta į Europos Komisijos rekomendacijas. Tolesni aptarimo renginiai numatyti ir Minske. Juose dalyvaus ir tie patys ENSREG pranešėjai. Ar šiame procese panorės dalyvauti mūsų šalies atstovai – tai atviras klausimas.

Skelbiant Baltarusijos atominės elektrinės streso testų peržiūros rezultatus Briuselyje savaitraščio „Litovskij kurjer“ korespondentas buvo vienintelis Lietuvos žiniasklaidos atstovas. Gauta informacija skelbiama savaitraščio puslapiuose ir leidinio tinklalapyje.

Parašykite komentarą