T.Tomilinas: paskelbtas skurdo lygio tyrimas rodo 2016 metų padėtį

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės pavaduotojas Tomas Tomilinas atkreipia dėmesį, kad šiandien paskelbti naujausi Lietuvoje statistikos departamento duomenys rodo ne 2017-ųjų, o 2016 metų padėtį. Tai lemia tyrimo atlikimo metodika.

Nuo 2006 metų Lietuvoje skurdui matuoti ir atlikti pajamų ir gyvenimo sąlygų (PGS) tyrimą pradėta naudoti vieninga Eurostato metodika, pagal kurią pagrindinis rodiklis yra skurdo rizikos lygis, o skurdo rizikos riba prilyginama 60 proc. ekvivalentinių disponuojamų pajamų medianos. Paprasčiau tariant, gyventojų pajamos (atskaičius mokesčius) išdėstomos didėjimo tvarka, randama vidurinė reikšmė (mediana) ir apskaičiuojama 60 proc. nuo šios reikšmės, kuri ir laikoma skurdo rizikos riba. Galiausiai gyventojų pajamos palyginamos su šia riba, ir visi namų ūkiai, kurių pajamos už ją žemesnės, priskiriami prie skurstančiųjų.

„Nors PGS tyrimas atliekamas kasmet, tačiau jame dalyvaujantys žmonės apklausiami apie praėjusių metų pajamas, o tyrimo rezultatai skelbiami po pusės metų ar metų. Tai reiškia, jog tyrimas 2018 metais atliekamas apie 2017-ųjų pajamas, o informacija viešinama 2019 metų rugpjūtį, kad 2018-aisiais skurdas buvęs toks. Todėl šiandien paskelbta informacija klaidingai sieja 2017 metams priskirtą skurdo lygį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sprendimais, kurie visi mažino skurdo lygį ir socialinę nelygybę“, – sakė Tomas Tomilinas.

Parašykite komentarą