Tarptautiniame Edinburgo kultūros viršūnių forume – apie Lietuvos gerovę kuriančius kultūros edukacijos ir kultūros plėtros regionuose instrumentus

Edinburge vykstančiame tarptautiniame kultūros viršūnių susitikime kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson pristatė Lietuvoje įgyvendinamus kultūros politikos pokyčius, investicijas į jaunimo ugdymą per kultūrą, tolygios kultūrinės raidos procesą regionuose.

Plenarinėjė sesijoje „Kultūra ir investicijos“ kalbėjusi ministrė L. Ruokytė-Jonsson supažindino dalyvius su Lietuvoje pradedančiu veikti regionų kultūros finansavimo modeliu, kuris suteikia regionams galimybių savarankiškai spręsti svarbius kultūros ir meno projektų finansavimo klausimus, leidžia paremti kultūrines iniciatyvas, skatina bendruomenių narius ir vietos kūrėjus dalyvauti sprendimų priėmimo procesuose. 

Kultūros ministrė forumo dalyviams pristatė ir sėkmingo Kultūros bei Švietimo ir mokslo ministerijų bendradarbiavimo rezultatą – kultūros edukacijos projektą Kultūros pasas. Pasak L. Ruokytės-Jonsson, tai didelė naujovė tiek kultūros, tiek ir švietimo srityse Lietuvoje.

Forume buvo pabrėžta, kad mokinių kultūros suvokimo ir meninio skonio ugdymas įsitraukiant į kultūrines veiklas – pažangios, gerovę daugumai kuriančios kultūros požymis.

Vizito Edinburge metu kultūros ministrė taip pat susitiks su Škotijos nacionalinės agentūros „Creative Scotland“ vadovu Ianu Munro. Ši agentūra administruoja valstybės ir nacionalinės loterijos lėšų paramą meno, kino ir kūrybinių industrijų projektams Škotijoje, įgyvendina įvairius strateginius kultūros projektus Škotijoje ir už jos ribų. Pasak L. Ruokytė-Jonsson, Lietuvai naudinga „Creative Scotland“ ilgametė veiklos patirtis, kuria jau yra pasinaudojusi Lietuvos kultūros taryba savo veiklai tobulinti.

Baigdama vizitą Edinburge kultūros ministrė apsilankys rugsėjo viduryje atsidarysiančiame muziejuje „V&A Dundee”. Vienintelis Viktorijos ir Alberto muziejaus padalinys už Londono miesto ribų tai – tarptautinis dizaino centras ir svarbi kultūros edukacijos vieta. Vieno žymiausių šiuolaikinių architektų japono Kengo Kumo kurtame įspūdingame pastate bus eksponuojamos nuolatinės Škotijos dizaino parodos, vykdomos ambicingos tarptautinės programos, rengiami dizaino darbų iš viso pasaulio pristatymai.

 

Daugiau informacijos:

Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius,

tel. +370 671 99451, +370 608 47701,

el. p. vrs@lrkm.lt

Parašykite komentarą