Seime eksponuojamoje parodoje – apie pasaulį be branduolinių ginklų

Renginio tipas: Paroda
Renginio data: Trečiadienis, 2018 m. rugpjūčio 29 d.
Renginio pradžia: 11:00
Renginio vieta: Europos informacijos biure (Seimo III r., Gedimino pr. 53, Vilnius)

2018 m. rugpjūčio 28 d. pranešimas žiniasklaidai

Rugpjūčio 29 d., trečiadienį, 11 val. Europos informacijos biure (Seimo III rūmai) Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Kazachstano Respublika grupės pirmininkas Julius Sabatauskas pristatys Kazachstano Respublikos ambasados Lietuvoje parengtą fotografijų parodą „Pasaulis be branduolinių ginklų“.

1991 m. rugpjūčio 29 d. Kazachstanas uždarė didžiausią pasaulyje branduolinių bandymų poligoną netoli Semipalatinsko, kuriame per 40 metų Sovietų Sąjunga detonavo šimtus branduolinių įrenginių. Atliekami sprogimai buvo 2,500 kartų galingesni nei 1945 m. rugpjūtį ant Hirošimos numesta atominė bomba. Kazachstano radiacinės medicinos ir ekologijos institutas apskaičiavo, kad 1949–1962 m. Semipalatinske atliktų branduolinių bandymų metu nuo didelės apšvitos nukentėjo nuo 500 000 iki milijono žmonių. Pagal ūmios spindulinės ligos atvejų skaičių, šios branduolinės tragedijos mastas keturis kartus viršija Černobylio katastrofos mastą.

Ir nors Semipalatinsko bandymų poligonas jau yra uždarytas daugiau kaip 25 metus, šis jo šešėlis neišvengiamai persekioja šalį iki šiol: dideli Kazachstano žemės plotai vis dar yra užteršti; kaimyninėse teritorijose žmonės dažnai skundžiasi prasta sveikata, neretai fiksuojami apsigimimų atvejai.

Jungtinės Tautos kiekvienais metais rugpjūčio 29 d. mini Tarptautinę kovos su branduoliniais bandymais dieną taip primindamos, kad Kazachstanas tą dieną priėmė sprendimą uždaryti bandymų poligoną. Kaip pabrėžia parodos organizatoriai, Kazachstanas ne tik pirmasis uždarė branduolinių bandymų poligoną, bet ir savo noru atsisakė ketvirto pagal dydį pasaulyje branduolinių ginklų arsenalo, kurį sudarė104 strateginio dislokavimo raketos ir 1400 branduolinių kovinių galvučių.

Ambasados parengtoje fotografijų parodoje pristatomi pagrindiniai bandymų poligono eksploatavimo etapai ir pateikiama informacija apie Kazachstano ir jos piliečių pastangas siekiant, kad branduoliniai tyrimai būtų visiškai nutraukti.

„Kazachstanas ragina tarptautinę bendruomenę siekti, kad iki 2045 m. arba JTO šimtmečio pasaulyje neliktų jokių branduolinių ginklų ir mano, kad branduolinių ginklų panaikinimas yra pagrindinis XXI amžiaus žmonijos uždavinys“, – pabrėžia parodos rengėjai.

Paroda „Pasaulis be branduolinių ginklų“ Europos informacijos biure bus eksponuojama iki rugsėjo 3 d. Ją apžiūrėti galima darbo dienomis, įėjimas laisvas.

Parašykite komentarą