Europos žydų kultūros dienas apipins atgimstantys praeities pasakojimai

Rugsėjo 2-9 dienomis įvairiose Lietuvos vietovėse šurmuliuos tradiciniai Europos žydų kultūros dienų renginiai, jungiami bendros temos – „Pasakojimai“. Lietuvos žydų bendruomenių, rugsėjo 9-11 d. švęsiančių Roš Hašana (naujų metų pradžią), organizuojamuose rugsėjo 2 d. renginiuose vyraus jų tautos Didžiojo religinio pasakojimo motyvai. Lietuvos miestų ir miestelių renginiuose – artimoje gyvenamoje aplinkoje išlikusio materialaus litvakų paveldo pažinimas, žodiniais bei vaizdiniais pasakojimais atkuriami išnykusių bendruomenių gyvenimai.

„Kaip taikliai rašoma įvadiniame Dienų tekste, ir mažųjų Lietuvos miestelių, jidiš kalba vadintų štetlais, ir didmiesčių išlikę grindiniai, mediniai ir mūriniai namai, gatvelių išsidėstymas, močiutės Lėjos nertas šalis ar vienintelė iš viso didelio pietų servizo likusi lėkštė yra pasakojimai: dar neišklausyti ir jau gerai žinomi, pilni gyvenimo džiaugsmo ir nuplikyti nevilties, praradę viltį būti išgirstais ar vis dar kantriai laukiantys mūsų visų įsiklausymo į  žodinio ir materialaus kultūros paveldo atminties bylojimą“, – sako Algimantas Degutis, laikinai einantis Kultūros paveldo departamento direktoriaus pareigas.

Magiška pasakojimo galia yra svarbi kiekvienos tautos istorijai, tačiau išskirtinai reikšminga būtent žydams. Todėl ir pažintiniai renginiai pirmiausia vyks buvusių štetlų teritorijose, sinagogose, senųjų žydų kapinaičių prieigose, žydų bendruomenių patalpose, o taip pat bibliotekose, muziejuose, kultūros ir turizmo informacijos centruose. Šiemet įprastinė pažintinių renginių geografija su nuolatiniais organizatoriais Šiauliuose, Vilniuje, Joniškyje, Šeduvoje, Kaune, Molėtuose, Švėkšnoje, Zarasuose pasipildys ne tik patirties įgijusiais Alytaus, Kretingos, Pakruojo, Šilalės, Ukmergės, Telšių, Šilalės, Plungės organizatoriais,  bet turiningai prisidės ir naujokai: Tirkšliai, Krakės, Kelmė, Garliava, Lazdijai, Kražiai.

Renginių įvairovė  taip pat džiugins dalyvius: vyks tradiciniai, bet itin svarbūs krašto pažinimui pažintiniai pasivaikščiojimai, paskaitos, spektakliai, projektų ir parodų pristatymai, koncertai, kulinarinio paveldo degustacijos ir tokie neįprasto formato renginiai, kaip teatralizuoti pasakojimai, virtualūs pasivaikščiojimai-paskaitos, 3D pasakojimai. Molėtų krašto muziejus žmones kvies į Lietuvos animacijos legendos, garbų jubiliejų švenčiančio dailininko karikatūristo Iljos Bereznickio parodos atidarymą bei susitikimą su pačiu autoriumi, visuomet jaunatvišku ir šmaikščiu. Krakių miestelyje Kėdainių krašto muziejus pristatys Arkadijaus Gotesmano ir Rolando Rastausko muzikinius skaitymus, pažinti miestelį kvies Krakių kultūros centras, Zarasuose muzikuos Marija Krupoves ir Vytautas Mikeliūnas, o Tirkšliuose pamatysite spektaklį „Šalom, Belissima!“ (rež. Ina Pukelytė) ir susitiksite su jo įkvėpėja bei heroje Bella Shirin. Joniškio Baltojoje sinagogoje skambės tradicinę žydų muziką grojančio ansamblio „Klezmer Klangen“ koncertas, o mėgėjų teatro „Žiburys” aktoriai skaitys joniškiečių prisiminimus apie žydus, keldami iš užmaršties praėjusius gyvenimus, išgyvenimus bei litvakišką kultūrą. Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicijoje pamatysite naujutėlaitį Švėkšnos sinagogos pastato maketą, išgirsite 3D pasakojimą apie Švėkšnos žydų bendruomenę, pažintinio pasivaikščiojimo metu galėsite nusikelti į Švėkšnos štetlą. Telšiuose, šalia senųjų žydų kapinaičių bus pristatytas kapinių aktualizavimo projektas, Telšių Žemaitės dramos teatro vaikų ir jaunimo studija „Savi“ pristatys teatrinius dokumentinius pasakojimus  „Laiko dulkes nuo macevų  nupūtus“.

Neturėtų nusiminti ir vilniečiai bei kauniečiai – laikinojoje sostinėje Turizmo informacijos centras kvies į beveik 3 val. pažintinius pasivaikščiojimus. Vilniečių renginiai lauks jau rugsėjo 2-ąją – Lietuvos žydų bendruomenėje galėsite ragauti beigelius, mokytis hebrajų kalbos, sužinoti apie pasirengimą Didžiosioms žydų šventėms ir pasimokyti keptį chalą, stebėti ansamblio „Fajerlech“ pasirodymą, buv. Zavelio sinagogoje (Gėlių g. 6) veiks Richardo Schofieldo foto instaliacija „Buvusios Lietuvos sinagogos“. Renginių estafetė bus perimta kitą savaitgalį – rugsėjo 6 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje  vyks poetui Avromui Suckeveriui skirtos parodos atidarymas, jo kūrybos skaitymai ir susitikimas su anūke,  rugsėjo 7-9 d. vyks pažintiniai pasivaikščiojimai po Užupį ir Stoties rajoną, lauks pažintis su pradėtu tvarkyti Zavelio sinagogos pastatu ir smagus koncertas „Nuo Jeruzalės iki Vilniaus“ šio pastato moterų balkone (atlikėjai – Saulė ir Vitalijus Neugasimovai, akompanuos arfininkė Gabrielė Ašmontaitė), virtualus pasivaikšiojimas-paskaita Žydų kultūros ir informacijos centre. O kur dar visos dienos pažintinė išvyka į Tirkšlius ir Sedą, visos dienos non stop programa Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre ir ir dar daug ko kito!

Europos Parlamentui ir Europos Tarybai 2018 metus paskelbus Europos kultūros paveldo metais, Europos žydų kultūros dienos įsipina į bendrus europinius renginius: bendros patirtys ir istorijos, bendri gyvenimai, netektys ir išgyvenimai persipynę daugelyje Lietuvos, kaimyninių ir visų Europos šalių istorijose. Todėl Metų šūkis „Mūsų paveldas: kur praeitis pasitinka ateitį“ orientuoja ir rugsėjo 2-9 d. renginių organizatorius ir dalyvius. Ateitis be praeities pažinimo yra trumparegė, nevaisinga, nieko pozityvaus neduodanti. Ir tik ateinančioms kartoms reikalingų žinių ir patirčių teikianti praeitis yra siektinas bendrabūvio pavyzdys Europos ir pasaulio šalims.

Visi Europos žydų kultūros dienų Lietuvoje renginiai nemokami. 2018 m. įvadinį tekstą bei netrukus pasirodysiančią renginių  programą  rasite adresu: http://www.kpd.lt/lt/europos-zydu-kulturos-dienos/europos-zydu-kulturos-dienos-2/2018-2.html

Daugiau informacijos:

Nijolė Narbutaitė,Kultūros paveldo departamento vyr. specialistė,

Tel. 8 5 232 51 00

Parašykite komentarą