Studijas Lietuvoje renkasi vis daugiau jaunuolių iš užsienio

Daugelis aukštųjų mokyklų kiekvienais metais siekia pritraukti talentingų jaunuolių iš svetur, norinčių studijuoti Lietuvoje. Papasakoti, kodėl pasirinko studijas Lietuvoje, sutiko būsimas pirmakursis iš Indijos Vipin Pandey, studijuosiantis Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU), kur naujus mokslo metus šiemet pradės studentai iš daugiau kaip 60 užsienio šalių.

Vipin Pandey, draugų vadinamas tiesiog Karan, gimęs ir kurį laiką augęs Naujajame Delyje, pasakoja, kad vasaros atostogas dažnai praleisdavo Honkonge. 2013 metais, persikėlęs gyventi į Honkongą, įgijo vidurinį išsilavinimą. Baigęs mokslus, Vipin svarstė, ką norėtų veikti gyvenime, tačiau tinkamam sprendimui priimti prireikė penkerių metų.

Paklaustas, kodėl pasirinko studijas Lietuvoje, Vipin atvirauja, kad tai lėmė daugybė priežasčių, dėl kurių jis atvyko į mūsų šalį. „Jei pradėčiau vardinti visas priežastis, kodėl esu Lietuvoje, tam prireiktų mažiausiai dviejų puslapių, tačiau svarbiausia priežastis yra ta, kad po penkerių metų apmąstymų reikėjo kokybiško išsilavinimo, taip pat tobulinti turimus socialinius įgūdžius. Manau, visa tai pasiekiama studijuojant Europoje ir kur gali būti geriau nei Lietuvoje, kur daugeliui prieinamas mokestis už mokslą ir geros gyvenimo sąlygos“, – įsitikinęs būsimas VGTU studentas.

Apie Lietuvą V. Pandey sužinojo iš draugų, jau anksčiau aplankiusių mūsų šalį. „Draugai man nuolat pasakodavo, kokia graži ir nuostabi yra Lietuva, kaip jiems čia patinka ir kiek nedaug žmonių apie ją žino. Manau, kad visai neseniai pasirodžiusi turizmo agentūros reklaminė kampanija apie Vilnių, kaip neatrastą Europos tašką, yra teisinga. Atvykęs čia, vis pagalvoju, kodėl anksčiau niekada nesu čia buvęs“, – neslėpdamas džiugesio, pasakoja V. Pandey.

Rinkdamasis studijas, V. Pandey domėjosi ir kitų Lietuvos universitetų siūlomomis studijų programomis, lygino universitetus tarpusavyje. „Kreipiausi į daugelį universitetų norėdamas išsiaiškinti, kokios studijų programos vykdomos, koks mokestis už mokslus, kokios apgyvendinimo sąlygos. Taip pat domėjausi ir skelbiamais tarptautinio universitetų reitingo „QS World University Rankings by Subject 2018“ rezultatais, kurie dar labiau padėjo priimti teisingą sprendimą. Gavęs atsakymus į visus rūpimus klausimus, nusprendžiau mokytis VGTU. Studijos VGTU, manau, geriausias mano gyvenime sprendimas“,– tvirtina V. Pandey.

Šiais mokslo metais VGTU mokysis arti 600 užsienio studentų, iš kurių daugiau nei 260 pasirinko nuolatines pirmosios ir antrosios pakopos studijas, virš 300 – mokysis pagal vieną iš mainų programų.

Daug studentų dėmesio sulaukusios pirmosios pakopos studijų programos tarp užsieniečių yra mechanikos inžinerija, mechatronika ir robotika, statybos inžinerija, kompiuterių inžinerija. Tarp antrosios pakopos studijų programų populiarios verslo vadybos, statinių konstrukcijos, informacijos ir informacinių technologijų saugos, transporto inžinerijos ir mechanikos inžinerijos studijų programos.

Daugiausiai studentų universitetas sulauks iš Indijos, Kazachstano, Turkijos. Taip pat universitete mokysis studentai, atvykę iš Gruzijos, Ukrainos, Egipto, Baltarusijos, Irano, Pakistano, Nigerijos, Azerbaidžano ir kitų šalių. Šiemet beveik trečdalis (27,33 proc.) studentų pagal mainų programą mokysis Verslo vadybos fakultete. Pagal mainų programą atvyks studentų iš Jordanijos, Indonezijos, Serbijos, Tuniso bei daugiau nei 120 partnerių institucijų.

Parašykite komentarą