Kultūros ministrė: „Naujos kūrybinės pažintys sutvirtina Lietuvos ir Švedijos kultūrinius saitus“

„Baltijos jūros festivalyje Lietuvai skirtas dėmesys liudija apie stiprėjančią mūsų šalių kultūros partnerystę, šiemet paženklintą ir Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio jubiliejaus renginiais. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro, puikių mūsų solistų atliktas didingas Ramintos Šerkšnytės kūrinys sulaukė didelio pasisekimo. Tikiuosi, kad šios kūrybinės pažintys sutvirtins dvišalius kultūrinius saitus ir skatins atrasti naujas bendradarbiavimo formas“, – sakė kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson po vakar Stokhome įvykusio koncerto, skirto Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Svarbiausioje Stokholmo koncertų salėje Giedrės Šlekytės diriguota kompozitorės R.Šerkšnytės oratorija „Saulėlydžio ir aušros giesmės“ keturiems solistams, chorui ir simfoniniam orkestrui pelnė audringas publikos ovacijas. Pianistą Andrių Žlabį su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru skambinusį ištvermės reikalaujantį Esa-Pekkos Saloneno koncertą fortepijonui pasveikino pats kompozitorius.

Pasak kultūros ministrės, šis koncertas tapo puikia proga sutarti dėl pasaulinio garso dirigento ir kompozitoriaus Esa-Pekkos Saloneno atvykimo į Lietuvą ir jo pasirodymo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Mūsų šalies publika ateityje turės galimybę pirmą kartą išgirsti šio įžymaus suomių menininko kūrybą.

Stokhome su darbo vizitu viešinti kultūros ministrė L. Ruokytė-Jonsson šiandien susitiko su Ingmaro Bergmano tarptautinio teatro festivalio bei Švedijos nacionalinio dramos teatro vadovu Eriku Stubo ir aptarė galimybes festivalyje plačiau pristatyti Lietuvos teatrą.

Kartu su kultūros ministre su darbo vizitu Stokholme besilankantis kultūros viceministras Gytis Adnrulionis susitikimuose su įvairių Švedijos kultūros institucijų atstovais didžiausią dėmesį skyrė intelektinės nuosavybės apsaugos politikos ir valstybės paramos žiniasklaidai klausimams. Šias ir kitas aktualias kultūros politikos temas viceministras aptarė susitikimuose su Švedijos regionų ir bendruomenių asociacijos kultūros reikalų, Švedijos scenos menų asociacijos, Švedijos scenos menų agentūros „Musikverket“ vadovais ir atstovais.

Kalbant apie pokyčius autorių teisių apsaugos srityje, akcentuota, kad meno kūrėjams ir kūrybinėms industrijoms yra svarbiausia, kad jų intelektinės nuosavybės teisės būtų efektyviai įgyvendinamos ir ginamos. Todėl būtina visomis teisinėmis priemonėmis užtikrinti autorių teisių ir gretutinių teisių apsaugą.

Daugiau informacijos:

Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyrius,

tel. +370 671 99451, +370 608 47701, el. p. vrs@lrkm.lt

Parašykite komentarą