VDU naujus mokslo metus pradėjo su dar didesne akademine bendruomene

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) studentai, dėstytojai ir darbuotojai kartu paminėjo mokslo metų pradžią Rugsėjo 1-osios šventės renginiuose.

Šiais metais šventė prasidėjo Istorinės Lietuvos Respublikos Prezidentūros kiemelyje Kaune, kur skambėjo sveikinimai ir pirmakursių priesaika. Šiemet VDU studijas pradeda per 1000 bakalaurantų ir beveik 700 magistrantų. „Ši rugsėjo 1-oji yra išskirtinė dėl dviejų priežasčių: šiais metais švenčiame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį. Šiemet išaugo Vytauto Didžiojo universiteto bendruomenė: ją papildė Lietuvos edukologijos universiteto nariai, o kitais metais įsijungs ir Aleksandro Stulginskio universiteto bendruomenė – gera Jus matyti mūsų gretose. Šie įvykiai, atvedę mus ten, kur šiandien esame, nebuvo nulemti atsitiktinumų“, – susirinkusius sveikino VDU rektorius prof. Juozas Augutis.

Šiemet VDU taip pat savo studijas tęs apie 2000 studentų, kurie mokytis pradėjo dar Lietuvos edukologijos universitete. Studijos bus vykdomos pagal anksčiau numatytą konkrečios programos planą, kartu suteikiant ir papildomas VDU studijų modelio galimybes. Baltijos šalyse tarptautiškumo lyderiu pripažintas VDU nuo šių metų ruoš pedagogus visiems švietimo sistemos lygmenims – pradedant nuo ikimokyklinio, pradinio ugdymo ir baigiant viduriniu. Tačiau didžiausia, išskirtinė naujovė, kurios mūsų šalyje dar nebuvo – mokomosios pedagogikos studijų programa, kuri leidžia studentams patiems rinktis ir derinti savo studijas taip, kad jas baigus būtų galima tapti dviejų ar net daugiau dalykų mokytojais.

Pasak rektoriaus,  tai buvo ilgo darbo, grįsto pagarba bei pasitikėjimu, rezultatas. „Linkiu mums visiems, kad šie akademiniai metai būtų turtingi. Turtingi pokalbių, prasmingų susitikimų ir perskaitytų knygų. Domėkimės viskuo, nes žinios padaro mus laisvesnius. Suteikime prasmę kiekvienai dienai ir tegul taip mėgstama visame pasaulyje grotažymė „slowliving“ būna ne tik nuotraukos prierašu socialiniuose tinkluose, o ir jūsų būsena studijuojant VDU“, – linkėjo rektorius. 

Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, VDU gretas papildė užsienio šalių studentai, pasirinkę nuolatines bakalauro ir magistrantūros studijas ar atvykę pagal tarptautinių mainų programas. Naujus mokslo metus universitete pradės daugiau nei šeši šimtai studentų, atvykusių net iš 60 užsienio šalių. Daugiausiai studentų  į laipsnį suteikiančias studijas atvyko iš Kazachstano, Indijos, Ukrainos, Azerbaidžano ir Gruzijos. Gausiausi būriai studentų, atvykstančių pagal mainų programas, atkeliavo iš Italijos, Kazachstano, Ispanijos, Turkijos ir Japonijos.

VDU akademinės bendruomenės pasveikinti atvyko ir Lietuvos Respublikos Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. „Pasididžiavimo jausmas – tai jausmas, kuris veda į universitetus ir į universitetą šiandien. Jis mane lydi nuo tada, kai pats prieš 41 metus tapau studentu. Sveikinu visus VDU absolventus, esamus ir naujus studentus su šia gražia švente“, – kalbėjo Seimo pirmininkas,palinkėjęs susirinkusiems būti smalsiems ir siekti išsilavinimo bei proto aukštumų.

Kaunui šventėje atstovavo miesto vicemeras ir VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto absolventas Simonas Kairys. Politikas sveikino savo alma mater atlaikius visas aukštojo mokslo permainas ir petrvarkas. „Vytauto Didžiojo universitetas man labiausiai asocijuojasi su šviesios atminties VDU prof. Leonido Donskio erudicija ir prof. Liudo Mažylio ieškojimais bei mūsų visų atradimo džiaugsmu. Todėl, nepaisant visų aukštojo mokslo reformų, tikiu, kad baigę šį universitetą tapsite dar įdomesnėmis asmenybėmis bei iki šiol esate“, – savo alma mater sveikino ir atradimų linkėjo S. Kairys.

Po šventinio susitikimo vyko įspūdinga eisena nuo Prezidentūros kiemelio iki Kauno miesto rotušės aikštės kartu su pučiamųjų orkestru „Ąžuolynas“. Čia visos universiteto bendruomenės, kauniečių bei miesto svečių laukė grupės „Baltasis Kiras“ šventinis koncertas. Prieš jį visus sveikino ir VDU Studentų atstovybės prezidentė Greta Šmaižytė. „Gyvenimas universitete – ne vien tik paskaitos, seminarai ir atsiskaitymai. Tai laikotarpis, kurio metu gali iš naujo atrasti save, suprasti ir suvokti, ką iš tiesų nori veikti. Universitetas – tai erdvė, kurioje greta specialybinių žinių yra formuojama bei ugdoma asmenybė, kuriai po keleto studijų metų nebus baisūs jokie iššūkiai. Vertinkite tai“, – linkėjo studentų prezidentė.

Pasak G. Šmaižytės, VDU – išskirtinis, kitoks. „Būkite smalsūs ir atraskite savo būdą būti išskirtiniu bei kitokiu. Linkiu visų Jūsų studijų metu nepasiduoti rutinai ir atsiverti galimybėms. Išnaudokit kiekvieną siūlomą šansą ir nebijokit išbandyti sritis ar veiklas, kuriose savęs niekada neįsivaizdavote. Patikėkite – galite likti maloniai nustebinti“, – vertinti visas galimybes skatino VDU Studentų atstovybės prezidentė.

Šiuo metu be vizituojančių studentų, klausytojų ar pasirinkusių papildomąsias studijas Vytauto Didžiojo universitete studijuoja daugiau nei 8000 studentų. 2018 m. bendruoju priėmimo laikotarpiu VDU studijas rinkosi apie 10 proc. daugiau nei pernai, net ir atmetus naujas ugdymo krypties programas.

Šventės akimirkos: https://we.tl/t-HnJggl1xEh. Jono Petronio nuotr.

Parašykite komentarą