Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir V. Sutkus dėl šmeižto kreipiasi į teismą

Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir jos prezidentas Valdas Sutkus, reaguodami į viešai paskelbtus Lietuvos darbo biržos direktorės Ligitos Valalytės ir AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ vadovo Remigijaus Šerio teiginius, pateikė ieškinį Vilniaus miesto apylinkės teismui dėl asmenų garbės, orumo ir dalykinės reputacijos pažeidimo ir neturtinės žalos atlyginimo. 

Antradienį surengtoje spaudos konferencijoje pristatytos ieškinio detalės bei LVK atstovausiantys advokatai. 

„Susiduriame su situacija, kai ilgametę veiklą vykdančiai ir verslo interesus atstovaujančiai bei ginančiai asociacijai, kuri nuosekliai ir pagrįstai įvardija viešajame sektoriuje kylančias problemas, ne tik metami nepagrįsti kaltinimai, bet ir žeminama jos dalykinė reputacija. Tai kelia rimtą susirūpinimą, jog melagingais kaltinimais siekiama susidoroti su kritika, maskuojamas nenoras girdėti kitos nuomonės, kuri padėtų tobulėti ir efektyvinti veiklą. Toks kryptingas ir brutalus nusitaikymas į valstybės institucijų veiklą kritikuojančius  verslo atstovus negali būti toleruojamas. Tad nematome kito kelio, kaip tik kreiptis į teismą dėl šmeižto “, – sako LVK prezidentas V. Sutkus. 

Pasak jo, viešumoje Lietuvos darbo biržos direktorės Ligitos Valalytės ir AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ vadovo Remigijaus Šerio išsakyti teiginiai yra šmeižikiškas atsakas į konstruktyvią ir pagrįstą kritiką. 

„Ne kartą esu viešai išsakęs tiek asmeninę, tiek LVK poziciją dėl akivaizdžių Lietuvos darbo Biržos bei Lietuvos radijo ir televizijos centro vykdomos veiklos trūkumų, kurie buvo pagrįsti ir dėlto vertinami atitinkamų šių institucijų veiklą prižiūrinčių institucijų. 

Darbdaviai susiduria su situacija, kai į darbo rinką ateina žemos kvalifikacijos darbuotojai. Į Darbo biržą besikreipiančių žmonių motyvacijai, mokymams bei kvalifikacijos kėlimui Lietuvos darbo biržos vadovybė išleido milžiniškas lėšas. Lietuvos darbo birža per 2015–2017 metus su asignavimus skirstančiomis institucijomis pasirašė apie 300 mln. eurų vertės sutartis dėl iš Europos Sąjungos (ES) fondų finansuojamų projektų ir visų pasirašytų projektų vienintelis vykdytojas yra pati Darbo birža, o partneriai – tos pačios Darbo biržos teritoriniai padaliniai. Taigi, Darbo biržai tenka didžiulė atsakomybė dėl jos disponuojamų lėšų efektyvaus panaudojimo. Tuo tarpu Darbo biržos surengtų mokymų dalyviai juose žaidžia kortomis, o pačius mokymus apibūdina žodžiu – Tragedija – teigia V.Sutkus – Darbo biržos rengiami mokymai neefektyvūs, o Darbo biržos direktorės atsakas į kritiką –  šmeižtas. 

V. Sutkaus teigimu, jau kelerius metus viešai kalbama apie tai, kad AB „Lietuvos radijo ir televizijos centras“ veiklos principai taip pat kelia pagrįstų abejonių dėl veiklos skaidrumo, galimų viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų bei konkurencijos ribojimo. 

Žiniasklaidos priemonės jau keletą metų rašo apie tai, kad, pavyzdžiui, Valstybės kontrolės atlikto LRTC veiklos audito išvados atskleidė, kad šios monopolistinės bendrovės sprendimai dėl klientams nustatomų kainų nėra pakankamai pagrįsti, kad nustatoma kainodara yra neskaidri. Buvo net atvejis, kai LRTC net yra grasinęs išjungti Lietuvos nacionalinės televizijos transliaciją. Į šalies valstybines institucijas dėl su nesąžininga konkurencija susijusios LRTC veiklos daugelio įmonių atstovai jau keletą metų kreipiasi ir tiesiogiai, ir per LVK. Neigiamas išvadas LRTC veiklos atžvilgiu yra išsakiusi Ryšių reguliavimo tarnyba. Lietuvos apeliacinis teismas panaikino neskaidrų LRTC sandorį dėl šiai bendrovei valdyti patikėto valstybinės žemės sklypo nuomos teisių pardavimo Vilniuje, greta Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio. Į teismą dėl šio sandorio panaikinimo kreipėsi prokurorai, gindami viešąjį interesą. 

„Taigi pasirodo, kad lengviau yra ne imtis struktūrinių permainų ir inicijuoti pokyčius, bet šmeižti tuos, kurie konkrečiai įvardija darbo trūkumus ir net siūlo, kokių veiksmų būtų galima imtis jiems ištaisyti. Valstybinio sektoriaus įmonėms dar tikrai yra kur tobulėti ir verslo bendruomenė nenori būti vien pasyvia neigiamų reiškinių stebėtoja“, – sako LVK prezidentas. 

Ieškovo interesus atstovaujančio advokato Ryčio Paukštės teigimu, teismo prašoma ne tik atsakovų viešai pateiktus teiginius pripažinti neatitinkančiais tikrovės ir žeminančiais V. Sutkaus garbę ir orumą bei asociacijos Lietuvos verslo konfederacija dalykinę reputaciją, bet ir priteisti neturtinės žalos atlyginimą. 

„Ieškinyje nurodome, kad prašome teismo priteisti Valdo Sutkaus ir asociacijos Lietuvos verslo konfederacija naudai solidariai iš Ligitos Valalytės ir Remigijaus Šerio 50 000 eurų neturtinės žalos atlyginimui bei bylinėjimosi išlaidas, kurių dydį patvirtinantys įrodymai bus pateikti CPK nustatyta tvarka“, – reziumuoja advokatas R. Paukštė.

Parašykite komentarą