Vyriausybės atstovų tarnybų darbas bus optimizuojamas

Seimas priėmė Savivaldybių administracinės priežiūros įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-1807(2), kuriomis pritarta Vyriausybės atstovų tarnybų reorganizacijai. Priimtais pakeitimais nuspręsta dešimt tarnybų sujungti į vieną įstaigą, apibrėžti efektyvesnio Vyriausybės atstovų darbo rodiklius, įvesti kadencijas.

Pagal naujas nuostatas Vyriausybės atstovų įstaiga turės padalinius, kurių veiklos teritorija sutaps su atitinkamo Vyriausybės atstovo veiklos teritorija ir kuriuose darbas galės būti organizuojamas nuotoliniu būdu. Tokiu būdu tikimasi ne tik sumažinti savivaldybių administracinės priežiūros kaštus, bet kartu užtikrinti ir efektyvesnį Vyriausybės atstovų veiklos koordinavimą bei vienodos savivaldybių administracinės priežiūros praktikos formavimą.

Priimtais pakeitimais nutarta pakeisti Vyriausybės atstovo teisinį statusą ir nustatyti, kad Vyriausybės atstovas yra valstybės pareigūnas, Vyriausybės skiriamas į pareigas penkerių metų kadencijai ne daugiau kaip 2 kadencijoms iš eilės.

Vyriausybė Ministro Pirmininko teikimu galės skirti 5 Vyriausybės atstovus: Vilniaus ir Alytaus apskrityse; Kauno ir Marijampolės apskrityse; Panevėžio ir Utenos apskrityse; Klaipėdos ir Tauragės apskrityse; Šiaulių ir Telšių apskrityse.

Įvertinus Vyriausybės atstovų įgaliojimų pobūdį, teisės akų pataisomis nuspręsta asmenims, kurie pretenduos eiti Vyriausybės atstovo pareigas, nustatyti aukštesnius kvalifikacijos reikalavimus – asmuo turės turėti ne žemesnį kaip magistro kvalifikacinį laipsnį ar jam prilygintą universitetinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip penkerių metų teisinio darbo ar darbo viešojo administravimo srityje stažą.

Be to, siekiant užtikrinti didesnį Vyriausybės atstovų veiklos skaidrumą ir nešališkumą, nutarta nustatyti, kad Vyriausybės atstovo pareigos nesuderinamos su jokiomis kitomis renkamomis ar skiriamomis pareigomis valstybės ir savivaldybių institucijose ir įstaigose, taip pat su darbu kituose juridiniuose asmenyse, išskyrus įstatyme numatytas išimtis. Asmuo, paskirtas Vyriausybės atstovu, turės sustabdyti savo veiklą politinėse partijose ir politinėse organizacijose iki kadencijos pabaigos.

Vyriausybės atstovas negalės gauti jokio kito atlyginimo, išskyrus jam nustatytą pagal einamas pareigas ir užmokestį už mokslinį bei pedagoginį darbą aukštosiose mokyklose ar valstybės tarnautojų kvalifikacijos tobulinimą, už neformalųjį suaugusiųjų švietimą ir autorinį atlyginimą už kūrybinį darbą, taip pat negalės gauti atlyginimo ar kitų išmokų už juridinio asmens valdymo organo nario veiklą.

Pagal įstatymą Vyriausybės atstovas atlieka savivaldybių veiklos administracinę priežiūrą, tai yra prižiūri, ar savivaldybės laikosi Konstitucijos ir įstatymų, ar vykdo Vyriausybės nutarimus.

Už šiuos teisės aktų pakeitimus, kurie įsigalios 2019 m. liepos 1 d., balsavo 68 Seimo nariai, susilaikė 2 parlamentarai (užsiregistravo 71 Seimo narys).

Parašykite komentarą